Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Szonda Ipsos: a dolgozók járnak rosszul

Tízből mindössze négy munkaadó adná továbbra is dolgozóinak a béren kívüli juttatásokat, hogyha a kormány 32 százalékos adókulccsal megadóztatná azokat - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből.
A Szonda Ipsos felmérése szerint a közepes és nagyvállalatok túlnyomó többsége - 93 százaléka - jelenleg ad valamilyen béren kívüli juttatást a dolgozóknak: 30 százalék cafetéria rendszerben, a többségük pedig azon kívül. A cafetéria rendszert használó vállalatok átlagosan évi 205 ezer forintot költenek így egy alkalmazottra, míg a többi cég ennek nagyjából a felét.

Ha a korábbi elképzelések szerint megadóztatnák ezeket a juttatásokat, a vállalatok 39 százaléka a jelenlegi keretösszegből fizetné a plusz terhet. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók kisebb értékben kapnának természetbeni juttatásokat. A cégek ötöde - 18 százaléka - még drasztikusabb módját választaná az alkalmazkodásnak és valószínűleg megszüntetné a béren kívüli juttatásokat. Mindössze minden tízedik vállalat lenne csak, amely magára vállalná az új terheket és 3 százalék lenne, amely a megszüntetett juttatásokat béremeléssel váltaná ki.

A tervek szerint a kedvezményes - 32 százalékos adókulccsal terhelt - iskolakezdési támogatást, bérletet, meleg étkezési utalványt és az üdülési csekket sem kímélné a vállalatok többsége. Az ilyen juttatásokat cafetéria rendszeren kívül adó vállalatok 43 százaléka jelezte, hogy továbbra is adná a dolgozóknak, de csak a korábbinál kisebb összegben. Harmaduk azonban megvonná, míg a többi cég még kivár.

Kisebb adókulcs esetén azonban a vállalatok rugalmasabbak lennének, 10 százalékos adó mellett például tíz cégből hét megtartaná a juttatásokat.

Olvasóink írták

 • 5. maradando 2009. június 05. 02:07
  „2 . A minimálbért minimum alá emelik,hogy a dolgozó jól adózzon a kapott alamizsna után !”
 • 4. Yucca 2009. június 04. 22:19
  „A Szondá-nál meg a nyilvánvaló tények "feltérképezésével" járnak jól.....”
 • 3. Sziti 2009. június 04. 21:38
  „A dolgozók mindig rosszul járnak.”
 • 2. flexsnake 2009. június 04. 21:05
  „Némely cégnél már bejelentették hogy inkább ennyivel növelik a fizetést. Az a jobbik megoldás.”
 • 1. dodó 2009. június 04. 20:54
  „"Szonda Ipsos: a dolgozók járnak rosszul"

  Gondolom, sokan sejtettük eddig is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózdon fogták el az emberrablókat

Ózd - Néhány óra alatt elfogták a rendőrök azokat a bűnözőket, akik két nappal ezelőtt elraboltak egy vállalkozót Százhalombattán. Tovább olvasom