Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Szonda Ipsos: Távolodik a lakosság a pártoktól

Az elmúlt egy hónapban szinte mindegyik párt tábora csökkent, több jele mutatkozik a politikától való távolságtartás terjedésének - olvasható a Népszabadság keddi számában a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye.
Nagyon magas, 45 százalék lett a politikától távolra kerülők aránya. A visszafogott közéleti érdeklődés másik mutatója, a választói aktivitási szint pedig nagyon mérsékelt, mindössze 41 százalék.

A Fidesz nagyjából 150 ezer támogatót veszített: az októberi közvélemény-kutatáskor mért 39 százaléka 37-re mérséklődött az összes választópolgár körében. A szocialistáknak 10, a Jobbiknak 4 százalékos a támogatottsága, ezek is alatta maradnak a korábbi hónapok eredményeinek. Különösen a radikális párt esetében nagyok a változások, hiszen a nyár közepén még a választókorúak 8-9 százalékát maga mögött érezhette. Az LMP követőinek aránya nem változott, két százalék maradt.

A biztos pártválasztók körében továbbra is négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, az arány 68-17 százalék. A Jobbik eddig folyamatosan meghaladta a 10 százalékot, most ez alá szorult. Az LMP pedig továbbra is alatta marad az ötszázalékos küszöbnek.

A Jobbik megtartotta ötszázalékos szavazótáborát a fővárosban, de vidéken tízről öt százalékra esett vissza támogatói aránya. A fiatalok és a középrétegek körében azonban átlagot meghaladó a pozíciója.

A Fidesz támogatói főleg a vidékiek, a fiatalok vagy középkorúak, középosztálybeliek. Az MSZP táborát pedig az 50 év felettiek, nagyvárosokban élők, budapestiek alkotják. Az LMP-hez főképpen a fővárosiak, a fiatalok és a szellemi munkát végzők kötődnek.

A kutatás megjegyzi, hogy a KDNP a párterőtér sajátos tényezője: tizedszázalékokban mérhető a támogatottsági aránya, mintegy 50-60 ezer szimpatizánsa van. Ugyanakkor elutasítást sem váltanak ki a kereszténydemokraták, alig egy százalék számára a legellenszenvesebb párt.

A vizsgálatot november 16. és 23. között 1.500 fő megkérdezésével végezték az ország 18 éves és annál idősebb lakosainak körében.

Olvasóink írták

 • 2. achilleus 2010. november 30. 18:23
  „"A biztos pártválasztók körében továbbra is négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, az arány 68-17 százalék." - http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/szonda_ipsos_tavolodik_a_lakossag_a_partoktol/2191500/

  Ez meg a MAI századvég felmérés: "Összegzésük szerint a "részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók" között a Fidesz-KDNP előnye még stabilabbnak tűnik, mert a kormánypártoknak több mint négyszeres a támogatottsági fölénye (66 százalék) a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták táborához képest (15 százalék)." - hajszálra mint a Szondáé. http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=156003”
 • 1. jozko 2010. november 30. 13:11
  „Távolodnak a pártoktól. Érthető!
  Viszont arányosan távolodnak-valójában a politikától!
  Ebben az időszakban ez is érthető!

  Amint elkerülhetetlenül le kell nyomni a lakosság torkán jónéhány keserű pirulát:
  Úgy a Fidesz népszerűsége még tovább is csökkenhet!
  Elkerülhetetlen lesz jónéhány megszorítás!
  Ha ezek mellett helyreállítják a társadalmi igazságosságot-kisebb lesz a népszerűségvesztés!
  Ha beindul a szigorítások, átrendezések gazdaságélénkítő hatása-a népszerűség visszaáll, sőt megemelkedik!
  Szerintem egy éven belül nem...

  Az Mszp -mivel nincs kormányzati felelőssége és az esélytelen /látszat/magabiztosságával kritizál-egy ideig még jó pontokat is szerezhet.
  Egy ideig.
  Aztán csökken az értelme a Fideszt szidni.
  Meg hát alig lesz Mszp...

  A Jobbik komoly bajban van!
  Sehol nincs a "radikális változások" ígéretének beváltásával!
  Kapkod fűhöz fához,
  szalad az Egyházhoz....
  Még a végén azt hiszik a népek, hogy egyedül a Parlamentbe jutás volt a cél!

  Keményebben /jogkövetően, de elszántabban/ kellene fellépni-szerintem!
  Mert a lepuhulással nem csak a szavazóbázisuk fogy el, hanem a háttérbrn magukat igazán nem vállaló szimpatizánsok is elszélednek!
  Még van esélyük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyatámadás - a kertben találták meg az összemarcangolt testet

Kutyatámadás áldozata lett egy férfi a baranyai Tormáson, összemarcangolt testére saját kertjében… Tovább olvasom