Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Szonda Ipsos: vegyes fogadtatásra talált a Bajnai-csomag

A Bajnai-csomagként meghirdetett intézkedések közül az állami vállalatvezetők fizetésének és a kormánytagok bérének csökkentése, a devizahitelesek megsegítése, valamint a személyi jövedelemadó mértékének csökkentése talált a leginkább kedvező fogadtatásra a lakosság körében.
Ezzel szemben a szociálpolitikai lakástámogatás megszüntetése, a családtámogatási rendszer szűkítése és a nyugdíjkorhatár emelése számítanak a legfőképpen népszerűtlen lépéseknek. Az emberek négytizede szerint az új kormány tervezett intézkedései elősegítik a gazdasági válságból való kilábalást, öttizede viszont szkeptikus ebben. Ugyanakkor másfélszer annyian gondolják, hogy a program hosszú távon javítani fog az ország helyzetén, mint ahányan romlásra számítanak, bár azok aránya a legjelentősebb, akik szerint a csomagnak nem lesz érdemi hatása - ez derül ki a Szonda Ipsos által április 21-én végzett országos, 1000 felnőtt magyar lakos megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. A telefonon megkérdezettek összességében reprezentálják a népesség egészét.

A Bajnai-kormánynak a közvélemény által leginkább támogatott intézkedései - egy 1-től 5-ig terjedő skálán – 4 és 4,3 közötti átlagértéket kaptak. E kedvezően minősített intézkedések sorába tartozik az állami vállalatok vezetőinek bércsökkentése, a miniszterek fizetésének 15%-os lefaragása, a miniszterelnök 1 Ft-os havi fizetése, a munkanélkülivé váló devizahitelesek törlesztésének átmeneti felfüggesztése és a személyi jövedelemadó mértékének csökkentése.

A devizahitelesek támogatása is relatíve kedvező fogadtatásra talált: 3,8-es átlagot kapott az a terv, miszerint ha a hitelek havi törlesztőrészlete egy bizonyos összeg fölé emelkedik az árfolyam-ingadozás miatt, csökkenjen a törlesztőrészlet a futamidő hosszabbodása mellett. A kérdezettek inkább helyeslik a munkáltatói járulék 5%-kal való csökkentését (3,6-os átlag), illetve bizonyos forgalmi cikkek (alkohol, cigaretta) jövedéki adójának 5-6 százalékkal való emelését (3,4).

A közepesnél valamivel kisebb a támogatottsága a 13. havi fizetések eltörlésének a közszférában (2,8-es átlag), ennek megítélése függ az érintettségtől: a köztisztviselők és a közalkalmazott elutasítják ezt a kormányzati szándékot (1,9). Ugyancsak közepes körüli az elfogadottsága az áfát érintő változtatásoknak, és az adókedvezmények szűkítésének (2,8).

A viszonylag népszerűtlen intézkedések közé tartozik a 13. havi nyugdíj eltörlése, a MÁV állami támogatásának, a gáz- és távhőtámogatás mértékének csökkentése, valamint az ingatlanadó bevezetése (2,3-2,4-es átlagok). A családi pótlék összegének befagyasztása, a GYED időtartamának csökkentése, a nyugdíjkorhatár emelése és a szocpol eltörlése egyértelműen és az érintettségtől szinte függetlenül elutasítást váltanak ki a közvéleményből (1,7 és 1,9 közötti átlagok).

A népszerűtlen intézkedések ellenére is nagyobb azoknak az aránya (34%), akik szerint a Bajnai-kormány tevékenysége hosszú távon javítani fog az ország helyzetén, mint azoké, akik szerint rontani fog (22%). A relatív többség, az emberek 39%-a viszont nem vár érdemi változást az új kormány beharangozott lépéseitől. Az emberek megosztottak abban a kérdésben, hogy az intézkedések megvalósulása enyhíteni fogja-e a gazdasági válság magyarországi hatásait: 42% szerint igen, míg 49% szerint nem.

A csomagtól kedvező hatásokat remélő 42% jóval meghaladja a kormánypárti szavazók jelenlegi arányát, ugyanis a pártállásukban bizonytalanok közel fele és a Fidesz-tábor háromtizede is osztja ezt a véleményt. Összességében azonban hatnak a szavazókra a pártpolitikusok érvei: a Fidesz szavazóinak kétharmada szerint a javasolt intézkedések nem fogják enyhíteni a válságot, az MSZP-sek héttizede úgy értékeli, hogy a Bajnai-csomag kedvezően befolyásolja az ország gazdasági állapotát.

Olvasóink írták

 • 9. Power 2009. április 24. 15:52
  „A Szonda Ipsos 2002-ben sem "találta" el a választási eredményeket. Az efféle "közvélemény kutatásért" egy fillért sem fizetnék.Semmit nem ér.”
 • 8. flexsnake 2009. április 24. 10:31
  „Arra lennék kíváncsi hogy miért kell felmérésekre elbaszni az adófizetők pénzét? Önigazolás? Még nincs pár napja hogy elindult az egész de már naponta csinálják milliókért a közvélemény-kutatásokat.”
 • 7. flexsnake 2009. április 24. 10:31
  „Arra lennék kíváncsi hogy miért kell felmérésekre elbaszni az adófizetők pénzét? Önigazolás? Még nincs pár napja hogy elindult az egész de már naponta csinálják milliókért a közvélemény-kutatásokat.”
 • 6. Power 2009. április 24. 09:02
  „Az állami veteőknek járó 50-70 milliós fizetéseket csak 15%-al csökkentik.”
 • 5. Gazficko 2009. április 23. 14:03
  „Ha januártól jön az ingatlan adó akkor a politikusoknak nevezett rabló banda is fog fizetni,vagy nem?

  Az ingatlan adó miatt szerintem kellene fizetni a Parlament után is, nehogy már az maradjon ki

  Mikor lesz jó világ?
  ????
  Mikor az özvegy demszkyné elmegy kuncze gáborhoz a börtönbe,hogy orbánt agyon lőtték gyurcsány temetésén.”
 • 4. tahoszegedi 2009. április 23. 12:20
  „10 milliónkból alakítják át Bajnai házát
  Nem költözik a kormányfői rezidenciába Bajnai Gordon miniszterelnök, inkább saját családi házát alakíttatja át. A XII. kerületben található villa átépítése közel 10 millió forintba kerül - írta a Blikk.

  A napokban kezdi meg a Köztársasági Őrezred a szükséges fejlesztéseket. A mobil eszközöket az őrezred fizeti, amiket be kell építeni a házba, azt a kormányfő fizeti ki. A bulvárlap információi szerint a kamerákat, a mozgásérzékelőket (például betörésjelző fóliák) az őrezred állja, míg a golyóálló ablakokért és ajtókért Bajnai fizet majd.
  Az esetleges tüntetőket a Bajnai házának otthont adó kis utcába nem fogják beengedni, az őrezred és a rendőrség pedig a szomszédokat is megvédi, ha szükség van rá - olvasható a lapban.
  (FN)”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. április 23. 10:56
  „garbon! Ébredjél már fel! Ugyan kiszámóltatná el őket? Ez a Bírka gyáva Magyarnép????”
 • 2. SWIFT 2009. április 23. 10:18
  „Akkor most énekeljük el az internacionálét:) Bazeg.”
 • 1. garbon 2009. április 23. 08:18
  „A libás kormyfő nem tudja véghez vinni amit a szocik akarnak. A komcsik áttértek a gágogás oldalra és mást nem csinálnak csak gágognak Lendvai olyan mint gágogó lúdanyó. Félnek a retorziotól mint isten a tőménytők
  ami azt jelenti félhetnek is mert eljőn az elszámoltatás ideje felelniük kell mindenért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik neonácizásért jelenti fel Gusztost

Többször is neonácinak nevezte a Jobbikot Gusztos Péter a napokban, ezért a párt a jog eszközével… Tovább olvasom