Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Szövegértés

és esszé várt

az érettségizőkre

Márai Sándor egyik verse, Vajda János és Juhász Gyula két költeményének összehasonlító elemzése és Umberto Eco szerepelt többek között az idei magyar írásbeli érettségi tételei között.
A diákoknak középszinten a vizsga első részében egy ismeretterjesztő szöveghez – A turizmus hatása az ökológiai és társadalmi sokféleségre – kapcsolódva nyolc rövid feladatot kellett megoldaniuk. Ez magában foglalta a kifejezések értelmezését, a gondolatmenet vázlatba foglalását, a szöveg nyelvi, helyesírási sajátosságainak értelmezését, a szöveghez kapcsolódó fotók szöveges értelmezését és a szövegben felvetett problémával kapcsolatos állásfoglalás önálló megfogalmazását a vitaindító műfajában. Erre 60 perc állt rendelkezésre. A 180 perces szövegalkotás feladatrészben három különböző feladatból választhattak a vizsgázók, és egyet kellett kifejteniük. Egy, Umberto Ecotól vett gondolatindító idézet nyomán az irodalmi mű, elsősorban a regény címadásának sajátosságairól, a címnek a mű értelmezését befolyásoló szerepéről kellett gondolataikat, érveiket kifejteniük a vizsgázóknak három-négy magyar vagy világirodalmi példára is hivatkozva.
A másik lehetőség Márai Sándor Halotti beszéd című alkotásának értelmezése elsősorban a magyar nyelvre és kultúrára utaló sajátosságok szempontjából. Harmadikként az összehasonlító elemzést választhatták, azon belül Vajda János Húsz év múlva és Juhász Gyula Anna örök című versének összevetését a felejtés és az emlékezés kettősségének oldaláról.
Emelt szinten a vizsgázóknak négy különböző feladatot kellett megoldaniuk.
A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorban Petőfi Sándor Az apostol című művének egy részletéhez (a szőlőszemhasonlathoz) kapcsolódó feladatok szerepeltek. A feladatok között szerepelt még: Ady Endre Krónikás ének 1918-ból című alkotásában az archaizálás szerepének formai-világképi vizsgálata, továbbá reflektálás egy (kor)jelenségre. Az érvelést és az önálló állásfoglalást is kívánó feladat a műfordítás szöveg szerinti „hűségének és hűtlenségének” kérdéséről szól. A feladatot egy Kosztolányi Dezsőtől vett gondolatébresztő idézet vezeti be.
A gyakorlati írásbeliség feladat a fiatalkori egészségmegóvás problémáival foglalkozott. A vizsgázónak egy diákkonferencián elhangzó hozzászólást kellett írnia e témáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnokság a Fertőn

Gőzerővel folynak a május 10-e és 20-a között a Fertő tavon megrendezésre kerülő vitorlás-… Tovább olvasom