Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szövegértésből ötödik helyen a magyar negyedikesek

Kiemelkedő eredményt ért el Magyarország a negyedik osztályos tanulók szövegértését vizsgáló nemzetközi teszten, a PIRLS-en - jelentette be Hiller István, oktatási és kulturális miniszter csütörtökön.
A magyar tanulókat csak négy másik ország diákjai előzték meg az összesítésben. Ráadásul a legutóbbi, 2001-es felméréshez képest is jobbak lettek a 10 évesek eredményei.

A PIRLS 2006 nemzetközi szövegértési vizsgálatban 45 oktatási rendszer 4. osztályos tanulói vettek részt, köztük magyar diákok. A felmérést hazánkban 150 iskolában végezték el - 4-5 ezer gyerek töltötte ki a tesztfüzeteket.

A vizsgálat eredményeit az oktatási és kulturális miniszter ismertette csütörtökön. Hiller István közölte: Magyarország kiemelkedően szerepelt, csak négy oktatási rendszer - Oroszország, Hongkong, Alberta (Kanada) és Luxemburg - ért el jobb eredményt. Hasonlóan jó eredményt tíz, gyengébbet pedig harminc ország szerzett - tette hozzá.

A vizsgálat szerint a 10 éves magyar diákoknál kis különbség van a fiúk és a lányok szövegértési képességeiben, a lányok javára. Az is kiderült, hogy jobban értlemezték a negyedikesek az irodalmi szövegeket, mint a tudományos, ismeretterjesztő jellegűeket.

A magyar tanulók többet olvasnak a nemzetközi átlagnál a PIRLS 2006 szerint, a szülők azonban egyre kevesebbet. A családi háttér és a szövegértési képességek erősen összefüggnek - mutat rá a vizsgálat. Az oktatási tárca vezetője kiemelte: az öt évenkét végzett nemzetközi vizsgálat legutóbbi eredményeihez képest most érezhetően jobban szerepeltek a magyar tanulók.

Hiller István szerint ez azt jelenti, hogy jó az út, amelyen járnak, így tovább kell menniük. A javulás egy kezdeti, első eredménye az oktatási minisztérium alapkészségeket megerősítő intézkedéseinek - fogalmazott. A későbbiekben az eredmények más évfolyamokon és a közoktatás egészében is jelentkezhetnek a miniszter szerint. Hiller István azt mondta: "óvatos optimizmussal" beszél erről, mert a tárca intézkedéseit alátámasztja a nemzetközi tanulmány, de nem az egész közoktatásra vonatkoznak az adatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették a nyomozást a Kádár-sír kifosztásának ügyében

Csaknem hatszáz ember meghallgatása és különböző fizikai, vegyészi és igazságügyi vizsgálatok után… Tovább olvasom