Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szövetkeznek az intelligens ipari parkok

Várhatóan szeptemberben alakul meg és Csorna gesztorságával működik az Intelligens Ipari Parkok Országos Szövetsége. A szövetséget tíz kistérség tíz ipari parkkal tervezi létrehozni.
A város képviselő-testülete legutóbbi rendkívüli ülésén egyetértett a Csornai Ipari és Logisztikai Park Intelligens Ipari Parkok Országos Szövetségéhez történő csatlakozásával. A részletekről Papp József polgármester tájékoztatta a Kisalföldet.

Többnyelvű ajánlások

– A szövetséget most tervezi létrehozni tíz kistérség tíz ipari parkkal – mondta Papp József. – Ez egy új érdekérvényesítő, érdekképviselő és lobbiszervezet kíván lenni. Az intelligens ipari park kifejezés nem egy állapot leírása, hanem egy remélt cél elérése akar lenni. Szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani a szövetséghez tartozó egyes ipari parkoknak, a területükön megtelepült vállalkozóknak az EU-s pályázatok elérésében, az új technológiák megismerésében, az esetleges támogatások megszerzésében.
Papp József szerint az egyes ipari parkok között lesz egyfajta munkamegosztás, mindenki a saját specialitását viszi be a szövetségbe. A parkokat többnyelvű tájékoztatókban ajánlják a befektetőknek a nemzetközi

piacon. Így várhatóan angol, francia, spanyol, német nyelven készülnek tájékoztató anyagok. De nincs kizárva, hogy kínaiul és japánul is megjelennek.

Csornán a logisztika

az elsődleges


– A csornai ipari park a jövőben ezen elképzelések alapján leginkább logisztikai feladatot vállalna – tette hozzá a városvezető.

– Ehhez kifejezetten fontos az elkerülőút megépítése, hogy az a forgalmi csomópont jelleg, amely ma teher és átok a városnak, az elkerülőút megépítésével gazdasági lehetőséget nyújtson. Az ipari park korlátozott, 24 hektárnyi területét ki kell bővíteni. Így a mostani helyétől egészen a majdani elkerülőút nyomvonaláig kialakulhat egy olyan logisztikai bázis, amely a Magyarországról külföldre, illetve onnan hozzánk érkező áruk elosztóhelye lehetne, ahol nemcsak átrakodás történne, hanem valamiféle plusztevékenységet is végeznének.

Budapesti titkárság

A polgármester jelezte: a szövetség várhatóan szeptemberben alakul meg és Csorna gesztorságával működik. A szövetség titkárságát Budapesten a Fatimex Euro Kft. látja el térítésmentesen, s ad szakmai segítséget is.
– Ez nekünk azért jó, mert olyan egységes koncepció áll mindegyik ipari park rendelkezésére, amiből hasznot remélhetünk. A tanácsadó cég pedig azt a lehetőséget látja, hogy ha ezekben megtelepednek a cégek, akkor a szövetség szolgáltatásait pályázatírásban, stratégiai tervezésben igénybe veszik. Tehát abban bízunk, hogy ez kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés lesz. Nekünk ezért nem kell fizetni, a működési költségeket és a szolgáltatások árát, amelyeket a szövetség az egyes ipari parkoknak nyújt, pályázatokból kívánjuk finanszírozni – közölte Papp József.
A szövetség várható alapítói: abai, bajai, csornai, hevesi, körösszögi, makói, törökszentmiklósi, bátonyterenyei, gyulai, kiskunfélegyházi kistérség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dudás jó formában

labdarúgás

Dudás Ádám, a Győri ETO U17-es válogatott középpályása tíznapos teszten… Tovább olvasom