Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Sztálintól elveszik budapesti díszpolgári címét

Sztálint és Haynaut várhatóan még a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülésén törlik a budapesti díszpolgárok sorából - jelentette be a főpolgármester egy szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre. Tarlós István közölte azt is, "csomagban" módosítaná több közterület elnevezését is a főváros ugyancsak 23-i közgyűlésen.
A főpolgármestert annak kapcsán kérdezték, hogy közölte: Elvis Presley várhatóan Budapest díszpolgára lesz, és közterületet is elneveznek róla.

Elmondta: Sztálint, Haynaut és Bachot (osztrák belügyminiszter az 1848-49-es magyar szabadságharc leverése után) "nem retorikai trükkökkel", hanem hivatalos szavazással és határozattal le fogják venni a díszpolgárok listájáról.

Mint fogalmazott, nem lehet kicsit megértően viselkedni az egyik vagy a másik irányba; ha az említett személyek nem méltók a díszpolgárságra, akkor le kell venni őket a listáról.

Lehet ezen vitatkozni, de nem lehet mindenkinek megfelelni vagy tetszeni; ha Magyarországon ma demokrácia van, akkor nehéz amellett érvelni, hogy Sztálin még ma is hivatalosan Budapest díszpolgára - mondta.

Tarlós István közölte azt is; már készítettek egy "csomagot" a közterületek elnevezéséről, és a március 23-i közgyűlésre terjesztik be.

Bejelentette: bizonyos utca- és térelnevezéseket meg fognak változtatni. Úgy fogalmazott, vannak dolgok, amelyektől nem szabad megijedni.

A főpolgármester szerint vállalhatatlan, hogy Budapesten még mindig olyan emberekről van utca vagy köztér elnevezve, akik teljes mértékben a demokratikus berendezkedés ellen tevékenykedtek.

Példaként említette, nem tartja kívánatosnak, hogy 1919-es kormánybiztosok és veteránok nevét viseljék a budapesti utcák. Ez még az MSZP jelenlegi ideológiájával sem harmonizál - jegyezte meg.

Közölte azt is, hogy második lépcsőben, várhatóan az ősszel a közterületi szobrok felülvizsgálatára is sor kerül.

"Nem vagyunk szobordöntögetők" - hangoztatta a főpolgármester; mint mondta, elsősorban hiányzó szobrok felállítására gondol, és csak másodsorban a meglévő szobrok felülvizsgálatára, bár, jegyezte meg, ezen is lehet gondolkodni.

Olvasóink írták

 • 12. deszkás 2011. március 03. 07:15
  „JOZKO! Köszönöm te vagy az első aki tud is válaszolni. Csak ezt Lázár úr(ék) nem igy tudja (ják). Emlékeztetlek milyen is volt amit a szél leszedett a Hódmezővásárhelyi városházáról? Piros fehér zöld cimeres! Mint tudjuk vagy illene tudni hogy a cimeres zászlót nem mindenki használhatja.Aki használhatja Szegeden azok a biróságok és a rendőrség az önkormányzatok NEM! Se a Múzeum se a szinház se a Szegedi Fidesz iroda sem ez csak egy két példa. Érdekes hogy csak nekem tűnt fel.”
 • 11. jozko 2011. március 02. 20:23
  „5. deszkás:

  Piros-fehér zöld , egyenlő szélességű sávok, egymás alatt, vízszintes elrendezésben.
  Ez a Magyar Köztársaág nemzeti lobogója.”
 • 10. történész 2011. március 02. 20:14
  „Nem hanem birkának néznek és akkor elfelejted ,hogy a cukor árát is /!!az egekbe nyomták.Amikor szarba vannak akkor jönnek ezzel a hitvány elveszem,leváltom sztoriva..”
 • 9. queenmargareth 2011. március 02. 19:34
  „talán azért van szó ennyire a múltról, mert már nincs jövő”
 • 8. deszkás 2011. március 02. 18:30
  „ACHILLEUS! Azért volna mit ellesni Maotól. De ha vörös akko nem? Nemsokára itt osztják az észt és még vakarózni se támad kedved.”
 • 7. achilleus 2011. március 02. 17:13
  „A liberálbolsevista-maoista identitású Demszky "Kakukk" Gábor, márcsak Mao iránti nosztalgiától vezetve sem nyúlt a vele (Maoval) jó kapcsolatban álló Sztálinhoz díszpolgári címéhez. Nem lenne ez másképp a szintén maoista gyökerű 68-as, ma az EP-ben bomlasztó sajtószabadságharcosokkal, kultúrforradalmárokkal sem.”
 • 6. IVY 2011. március 02. 16:46
  „Épp időszerű, így 58 év múltán.”
 • 5. deszkás 2011. március 02. 16:46
  „JOZKO !Helyes.Aztán jöhet a nemzeti zászlónk is de melyik is?”
 • 4. queenmargareth 2011. március 02. 16:20
  „ezek még mindig az utcanevekkel szenvednek? Sztálin nincs, na ennyi osztán készen vagyunk.”
 • 3. jozko 2011. március 02. 15:58
  „Végül is ez így helyes.
  Ezt a merészséget kel/lene megőrizni az elodázhatatlan folyó ügyek intézésénél is-amilyen bátran rugdossák a döglött oroszlánokat!”
 • 2. bélás 2011. március 02. 15:19
  „nem hiszem hogy lázadozni fog. a halottak nem küzdenek”
 • 1. RézmívesGyekszon 2011. március 02. 15:09
  „joav blumot és ariel sharont se felejtsék ki a kitüntetésből...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a cibakházi harangtolvajok

Elfogták azt a három férfit, akik január végén ellopták a Cibakháza bátorszőlői részében 1934 óta… Tovább olvasom