Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Sztárportré: Wesley Snipes

A sztár 1962. július 31-én született a floridai Orlandóban, majd szülei hamarosan New Yorkba települtek. Snipes Bronxban nőtt fel. Már gyermekkorában színész akart lenni, ezért érettségi után beiratkozott a manhattani színművészeti főiskolára. Musical karierre vágyott, de álmai füstbe mentek, mert a szülők elváltak, anyjával és három húgával vissza kellett költöznie Floridába.

Hamarosan azonban visszatért New Yorkba, ahol felvették az egyetem (SUNY) drámatagozatára, ahol ő volt az egyik a négy fekete bőrű diák közül.

Michael Jackson klipjében

Kezdetben csak énekes és színész akartam lenni. Ez volt a célom, ez érdekelt. Mikor filmközelbe kerültem, legfőbb vágyam volt, hogy reklámban szerepeljek."
Bár sikeresen végzett, s társalapítója volt a Struttin' Street Stuff színésztársaságnak, egy ideig telefonszerelőként dolgozott. Azért szerepelt hirdetésekben is, majd a Broadwayn a The Boys of Winter című, Vietnammal foglalkozó drámában debütált.
Ezután egy kis szerepet kapott Goldie Hawn Vadmacskák című filmjében. Majd Michael Jackson Bad című videoklipjében tűnt fel, melyben egy keményfiút alakított, aki a falhoz nyomja a sztárt. A klipet Martin Scorsese rendezte. Ebben hívta fel magára Spike Lee figyelmét, aki szerepeltette a Mo' Better Bluesban. A fiatal színész olyan hatást gyakorolt a rendezőre, hogy Lee a Dzsungelláz Flipper figuráját egyenesen róla mintázta.

A harcművészet mestere
Snipes gyeremekkora óta gyakorolja a harcművészeteket, különösen járatos az afrikai-brazíliai eredetű küzdősportban, a capoeirában. A tehetséges, jó kiállású Snipes hamarosan Hollywood férfisztárjai közé emelkedett. Az 57-es utasban demonstrálta harcművészeti jártasságát, a Gyilkos napban Los Angeles-i detektívet alakított, aki Sean Connery oldalán igyekszik felderíteni egy gyilkosságot, A pusztítóban Sylvester Stallone ellenfelét, az ördögi Simon Phoenixet játszotta, ráadásul szőkére festett hajjal. A színész azonban sokkal komplexebb alakításra is képes, ezt bizonyította a Tánc a vízen tolószékbe kényszerült figurájának megformálása. Snipes nem hagyott fel az akciószerepekkel sem, a Gyilkosság a Fehér Házban című moziban kérlelhetetlenül nyomoz, míg a Pengében egy képregényfigurát kelt életre.

Veszélyes élet
Snipes kedvenc hobbija a motorozás, de ez veszélyeket is rejteget számára: 1993-ban Los Angelesben balesetet szenvedett, ráadásul ugyanekkor tiltott fegyverviselésen is rajtakapták. Egy évvel később 120 kilométeres sebességgel robogott egy floridai országúton, ott, ahol csak ennek felével lehet haladni. A rendőrök üldözőbe vették, ő motorjával kisodródott az útról, ráadásul megint büntetést kellett fizetnie.

Itt a Penge 2.
A Penge sikere után már felmerült az ötlet, hogy legyen folytatása. Snipesnek tetszett a dolog.
- Jó dolog, ha próbára teheti az ember a képességeit. Imádom ezt a szerepet. Penge különleges lény, megvan benne a vámpírok minden erőssége, de a gyengéik közül egy sem. Azonban jócskán megváltozott az előző rész óta. Egy kicsit már megbékélt saját magával, és megtanulta élvezni is azt, amit tesz.
Snipes alapos és hosszas edzéseknek vetette alá magát, hogy megfeleljen a fizikailag is nagy kihívást jelentő szerepnek. Ez sikerült neki, s nem is ártott, hogy jó formába lendült, ugyanis következő filmjében, az Undisputedben bokszolót játszik, könnyű súlyú bajnokot, aki a börtönben ringbe száll a nemi erőszakkal vádolt nehézsúlyú ellen, akit Ving Rhames alakít.

Az erőszak gyűlölő
Snipes egyébként gyűlöli az erőszakot, és mélyen megdöbbentette a Világkereskedelmi Központ ellen szeptember 11-én elkövetett merénylet, amelynek eredményeképpen ráadásul negyedik emeleti New York-i lakása is komoly károsodást szenvedett. Szerencsére a színész nem volt otthon, éppen úton volt másik otthona, a kaliforniai Marina del Reyben lévő apartmanja felé, ahol éppen harmadik gyermeke született. Snipes repülőgépe éppen akkor haladt el az épület mellett, amikor a kislány világra jött. A baba otthon bújt ki anyja pocakjából, amelyről Wesley így vélekedett:

Ez a legcsodálatosabb dolog a világon. Remélhetőleg minél több országban engedélyezik majd az otthonszülést, mivel ez sokkal természetesebb, mint ha kórházban történik. Egyáltalán nem volt olyan véres, mint gondoltam, tiszta, egészséges és nagyon biztonságos. A feleségemet a barátnői vették körül, a férfiakat pedig kikergették...
Ezt Snipes nem vette rossz néven, ám amikor korábban a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotel kaszinójában kártyázott, és az igazgatóság felkérte, hogy költözzön át a szobájából egy másikba, mivel ahol lakott, azt már korábban lefoglalták, Wesley dühbe gurult, mindennek elmondta a szálloda alkalmazottait, majd ökölharcba keveredett a biztonsági őrökkel. Aztán lecsillapodott, mert rájött, hogy harcművészi képességeit inkább a filmvásznon kellene csillogtatnia. Kollégái és rajongói mélyen egyet értenek ezzel...

Wesley Snipes filmjei:
Vadmacskák (Wildcats, 1986)
Knock Out (1986)
A nagy csapat (Major League, 1989)
Mo'Better Blues (Mo'Better Blues, 1989)
New York királya (The King of New York, 1989)
Dzsungelláz (Jungle Fever, 1991)
New Jack City (New Jack City, 1991)
Forráspont (Boiling Point, 1992)
Az 57-es utas (Passenger 57, 1982)
Tánc a vízen (Waterdance, 1992)
Zsákolj, ha tudsz (White Men Can't Jump, 1992)
Gyilkos nap (Rising Sun, 1993)
A pusztító (Demolition Man, 1993)
Sugar Hill (Sugar Hill, 1993)
Halálugrás (Drop Zone, 1994)
Wong Foo, kösz mindent! Julie Newmar (To Wong Foo, Thank for Everything, Julie Newmar, 1995)
Pénzvonat (Money Train, 1995)
Amerika (America's Dream, 1996)
A rajongó (The Fan, 1996)
Gyilkosság a Fehér Házban (Murder at 1600, 1997)
Egyéjszakás kaland (One Night Stand, 1997)
Penge (Blade, 1997)
Sportháború (Futuresport, (1998)
Életre-halálra (U.S. Marshals, 1998)
A harc mestere (The Art of War, 2000)
Penge 2. (Blade 2., 2002)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú távra fejleszt a kekszgyár

A Győri Keksz Kft. hosszú távra fejleszt, de ennek vannak nehezítő körülményei is. Mindeezek… Tovább olvasom