Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Szteroid tartalmú étrendkiegészítők kerülhettek az országba

Szteroid tartalmú étrendkiegészítők kerülhettek Magyarországra, amelyeknek súlyos mellékhatásai is lehetnek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.
A közlemény szerint a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt a RASFF (az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszere) arról értesítette, hogy az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi hatósága (FDA) vizsgálatai nyomán visszavonnak 65 féle étrendkiegészítőt. A készítmények szteroid illetve szteroid-szerű összetevőt tartalmaznak, ezért az eljárás alá vont cég, a Bodybuilding.com mind az Egyesült Államok, mind nemzetközi viszonylatban visszahívta a terméket.

A vizsgálatok 43 termékben anabolikus szteroidot, 14-ben pedig olyan szteroid-hatású összetevőt mutattak ki, melyek anabolikus szteroidokhoz hasonló, alapvetően anabolikus és androgén hatásúak, így azonos kockázatúak, nem ellenőrzött gyógyszereknek minősülnek.

A szteroidok hormonhatású kémiai anyagok. Elsősorban a testépítők izomtömeg-növelésre használják, illegálisan, nem számolva a termék súlyos mellékhatásaival. A készítmény befolyásolhatja a fiatal szervezet fejlődését, növekedését, a másodlagos nemi jelleget, csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Az izomtömeg-növelő készítményeket interneten keresztül is forgalomba hozták, a lakosság MLM ügynöki hálózaton keresztül, konditermekben is hozzájuthat.

Az FDA ezért 2010. június 29-én első osztályú szintre emelte a termékek visszahívását, tekintettel azok súlyos egészségi kockázatára, és erről értesítette az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerét.

A termék Magyarországra is bekerülhetett. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztálya körlevélben fordult valamennyi régióhoz, hogy fokozottan figyeljék a kérdéses termékek előfordulását. Az ÁNTSZ felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy ne vásároljanak ezekből a termékekből, ha már megvásárolták, akkor ne fogyasszák azokat.

Olvasóink írták

  • 1. koxos 2010. július 08. 19:35
    „végre valami jó cucc azt be is vonják szegény testépítők”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalok raboltak ki egy hajléktalant

Súlyosan bántalmazott, majd kirabolt egy hajléktalan férfit három fiatal Nyíregyházán; két… Tovább olvasom