Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Sztrájk - Folytatódik a munkabeszüntetés

Folytatódik a sztrájk, miután a péntek kora esti egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a munkabeszüntetést kezdeményező 14 szakszervezet között a kollektív szerződésről - közölte Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a tárgyalásokat követően.
A tárgyalásokat a BKV felfüggesztette és szombat 10 órára új tárgyalást hívott össze a kollektív szerződésről - mondta a szakszervezeti vezető. Véleménye szerint az, hogy nem kaptak elegendő időt az ajánlat átgondolására, arra utal, hogy "a vállalat a sztrájk folytatódásában érdekelt, mert így napi 50 millió forintot spórolhat meg". Földényi György azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben hétfő kora délutánig sem tudnak megállapodni, demonstrációt hirdetnek a BKV Akácfa utcai székháza elé, oda várva az összes sztrájkoló BKV-s munkavállalót. A sztrájkbizottság elnöke arcátlannak nevezte a BKV ajánlatát. Mint mondta: az év végi 45 ezer forintos utalvány helyett bruttó 30 ezer forintot ajánlottak, a 3-3 százalékból csak 1-1 százalékot tartanának a kollektív szerződésben, a másik 2 százalékot azonnal megajánlották 3500 forintos felső korláttal. Ezzel nem tudnak egyetérteni - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint hétfőn többen csatlakozhatnak a sztrájkoz, mivel troli- és metrógarázsokból is megkeresték őket. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: a metrósok nem csatlakoznak a sztrájkhoz, mert úgy látják, a tárgyalóasztal mellett kell megállapodni. Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalás után úgy nyilatkozott: részben elfogadták a sztrájkbizottság ajánlatát, de mivel az ajánlat érinti a kollektív szerződést, a többi szakszervezettel is egyeztetni akarnak. Ezért hívták össze az új tárgyalást szombat délelőttre. Mint mondta: elfogadták a szakszervezetek azon ajánlatát, hogy 6 ezer forintra csökkentik a melegétkeztetési utalványok mértékét, s az év közben bruttó 30 ezer forint értékű választható juttatást biztosítanának. A BKV vállalta volna továbbá, hogy a kollektív szerződésben rögzíti az 1-1 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást, de ezzel egyidejűleg egy külön megállapodásban garantálnák 2010-ben a további 2-2 százalékot is azzal a kikötéssel, hogy annak mértéke nem lehet több 3500 forint/fő/pénztár/hó összegnél. Ha erről a bértárgyaláson sikerül megegyezni, akkor 2010-ben felső korlát nélkül biztosítaná a BKV a juttatást - mondta Bolla Tibor, aki szerint szombaton megszülethet a megállapodás, mert ajánlatuk mindenki számára elfogadható. Ha a szakszervezetek meg akarnak állapodni, akkor meg fognak állapodni - jelentette ki a vezérigazgató-helyettes.

Olvasóink írták

 • 2. .suhym. 2010. január 16. 03:08
  „A felelős Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Álláspont
  Behívták Demszky Gábort a tévébe, megkérdezni tőle, vajon ki a felelős a BKV helyzetéért.

  Demszky Gábor bement a tévébe, és elmondta, hogy az égvilágon mindenki felelős, rajta kívül.

  Nincsen Budapesten semmi sem, amiért Demszky Jólfésült Gábor felelős lenne. Hiszen ő még csak húsz éve áll ennek a szétrothadt, lepusztult, ócska városnak az élén.

  Megkérdezték Demszky Gábortól, hogyan legyenek lojálisak a dolgozók a céghez, amikor azt látják, hogy minden napra jut egy letartóztatás.

  Azt mondta erre a húsz éve főpolgármester, hogy ő inkább a sztrájkról beszélne.

  És mi mindannyian mélyen megértettük, hogy ő inkább a sztrájkról beszélne.

  És beszélt. Ezernyi hülyeséget. Összehordott hetet-havat, mellébeszélt, hazudozott. Ócskán, gyáván, sunyin, szarember módjára.

  Aztán a riporter visszatért a lojalitás kérdésére, meg arra, hogy hová is lett a pénz, miért került ilyen helyzetbe a BKV. Egészen pontosan ezt kérdezte Süveges Gergő:

  ,,2002-ben nullára konszolidálták a BKV-t, azóta 90 milliárd forint adósság halmozódott fel. Mi ennek az oka?"

  Demszky pedig így kezdte a választ:

  ,,Ez többek között a sztrájkfenyegetések következménye..."

  Ezen a ponton Süveges Gergőből kibuggyant az őszinte megdöbbenés:

  ,,Na ne vicceljen!" - mondta spontánul a riporter, de a húsz éve polgármester semmi másban, de hazudozásban óriási rutinra tett szert, és szemrebbenés nélkül így folytatta:

  ,,Egészen komolyan mondom..."

  Pszichológiai alaptétel, hogy aki ,,egészen komolyan mondja", az fixen hazudik. És Demszky egészen komolyan mondta. S mondandójának az volt a veleje, hogy elment a pénz a bérekre.

  Tényleg nincs a pofátlanságnak, az aljasságnak határa.

  Ott ül a tévében egy ember, aki húsz éve irányítja ezt a szarába szakadt Budapestet. Aki a világ legdrágább metróját építteti, ami soha nem fog elkészülni. Aki alatt kátyúzás címén olyan munkákat számláznak le, amely munkákat soha el nem végeztek, ellenben a város útjai pocsékok és járhatatlanok. Aki alatt szellemváros lett a belváros, a Kossuth Lajos utcán csak a szél fütyül, és hordja a mocskot a bedeszkázott kirakatok előtt. Aki alatt minden pénz eltűnt, és semmi sem lett belőle. Aki alatt a BKV járműparkját nem tudnánk értékesíteni Burkina Fasóban sem. Ott ül a húsz éve polgármester, aki szolgálati autóval jár horvátországi nyaralójába, és a hedonista, magukat gennyesre kereső BKV-s buszvezetőket hibáztatja azért, mert a fővárosának százszázalékos tulajdonában lévő cég hosszú évek óta egy csődtömeg. S azért sem érez semmi felelősséget, hogy nevezett cég az MSZP és az SZDSZ házi pénztáraként funkcionált az utóbbi évek gazembereinek országlása idején. Szavai szerint egymilliárd forintot ,,fizethettek ki jogtalanul", ám ez csak csepp a tengerben. Bezzeg azok a szemét sofőrök, csak vitték haza számolatlanul a pulykapénzt...

  Hú, a tetves büdös mindenit! Vagy még inkább az úristenedet, te Demszky!

  S még folytathatnám - de minek?”
 • 1. maci52 2010. január 15. 20:49
  „BKV-s köszönés:" Legyen ön is milliomos!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek egy gépkocsira Budapesten

Több lövést adtak le egy személygépkocsira a fővárosban, a XVI. kerületi Rákospalotai út és… Tovább olvasom