Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 8°C | 23°C Még több cikk.

Sztrájk alatt két óra ügyeletet adnak

Az ügyeletet ellátó tizenkét mosonmagyaróvári fogorvos nemrégiben sztrájkbizottságot alakított. A szerintük ésszerűtlen és gazdaságtalan rendszert változtatnák meg: ha kell, korlátozott sztrájkkal, a vidéki orvosok bevonásával és az ügyelet napi két órára csökkentésével.
Dr. Gyenes Mónika fogorvos szerint ésszerűtlen a mostani fogászati ügyeleti rendszer Mosonmagyaróváron. Tizenkét szakember látja el ezt a feladatot, hisz ezt januártól a vidéki fogorvosok nem vállalták. A mostani rendszer szerint hétköznap 19-től 23 óráig tart az ügyelet, s 23 órától reggel 7-ig a készenlét. Hét végén reggel nyolctól délig ügyelnek, s déltől másnap reggel nyolcig készenlétben állnak a mosonmagyaróvári fogorvosok, akik hetente váltják egymást.

Külföldi, vidéki fogfájósok

– Az Egészségügyi Minisztérium jogszabályba foglalt álláspontja szerint sürgősségi ellátásra akkor van szükség, ha azonnali maradandó károsodás veszélye, súlyos állapot vagy súlyos, tartós fájdalom veszélye áll fenn – kezdte. – A fogászatra ezek közül egyik sem jellemző: a fogfájás általában nem egy hirtelen állapotromlás, hanem egy hosszú folyamat eredménye. A betegek gyakran 3–6 heti „vergődés” után jönnek be hozzánk. Már kialakult egy állandó kör, akik az ügyeleti időre specializálódtak: ingyen van, s nem kell várni a kezelésre. Van, aki rögtön diagnózist is ad, foghúzást kér. Más azért hív – például szombat este –, mert fogmosás után vérzett az ínye, s azonnali kezelést szeretne. Ez nonszensz. Volt, aki azért jött hétvégén, mert hétköznap Ausztriában illegálisan dolgozik, s csak az ügyeleti idő alatt ér rá fogat húzatni. Németországból, Szlovákiából, Romániából is mindig érkeznek átutazó páciensek. A különböző országokkal kötött egyezmények miatt el kell látnunk ezeket az embereket. Kedden hajnalban az ügyeletesnek nyolc esetet kellett kezelnie: egy románt a határrendészek hoztak be, emellett hat „vidéki”, s egy mosonmagyaróvári fogfájós akadt.

Heti két mosonmagyaróvári beteg

– Mosonmagyaróvárt a fogorvosok Mekkájának nevezik, hisz a magánorvosokkal együtt 165-en dolgoznak a szakmában. Előfordul, hogy a magánorvos beteszi az implantátumot a betegének, elteszi a pénzt, majd bezár, és elmegy nyaralni. Ezután minden további gond a készenléti időben „csapódik le”, hozzánk jönnek. Biztosítással rendelkezik a beteg, tehát el kell látnom. Az egészségbiztosítási pénztár a városnak mindezért négymillió forintot fizet évente: mi az egyhetes éjjel-nappali készenlétért 78 ezer forintot kapunk. Ez órabérre leosztva bruttó 380 forint, mely az asszisztensek munkabérét és az anyagköltséget is tartalmazza. Nem panaszkodnánk, ha jogos „esetekkel találkoznánk”: azonban az emberek időnként minősíthetetlen hangnemben, fenyegetőzve telefonálnak, s indokolatlan esetben is azonnal kezelést követelnek. Ráadásul épp a mosonmagyaróvári betegből akad a legkevesebb. Kimutatásom szerint négy hónap alatt az ügyeleten 34 mosonmagyaróvári jelent meg. Ez heti lebontásban mindössze két embert jelent: ezért tartjuk fenn a mostani rendszerben az ügyeletet? Évi négymilliót költeni egy olyan rendszerre, ami szakmailag és gazdaságilag sem védhető? Ez a közpénz elherdálása. Csak néhány példa: Győrben hatórás ügyelet van, Dunaújvárosban szintén. Miskolcon mindössze hétvégén, reggel nyolctól délután kettőig, s a nem miskolci lakosok a sürgősségi ügyelet igénybevételéért térítési díjat kötelesek fizetni. Az országban mindössze a közel kétmilliós fővárosban van 24 órás ügyeleti rendszer.

Júliustól korlátozott sztrájkba kezdenek

– Emellett a vidéki fogorvosok már semmit nem vállalnak, holott a legtöbb beteg a környező településekről érkezik. Januártól – az OEP-től kapott négymillió mellé – a kistérség havi harmincezer forintot fizet a városi önkormányzatnak „cserébe”, ám bennünket ez nem boldogít, s mi nem is részesültünk ezekből a pénzekből. Azt kértük, a város keresse meg a települési önkormányzatokat, hogy segítségükkel a vidéki fogorvosokat is bevonják az ügyeleti rendszerbe. Ehelyett inkább pénzt adtak: ne ezt tegyék, inkább vegyenek részt a munkában. Mi tizenketten most úgy döntöttünk: sztrájkbizottságot alakítunk a tarthatatlan állapot miatt. Július elsejétől új „rabszolgaszerződést” köttetne velünk az önkormányzat, ám ezt a mostani formában nem írjuk alá. Az ügyeleti időt a korlátozott sztrájk idejétől kezdve két órában határoztuk meg: ennek költségeit saját zsebből fizetjük. Életmentő beavatkozásokat persze ezen időn kívül is végzünk, de csak azt. Júliusban szinte minden magánorvos elmegy szabadságra: ha most nem lépünk, itt még rosszabb lesz a helyzet. Ha nem az egészségbiztosító finanszírozná, hanem az önkormányzatnak kellene fenntartania ezt a gazdaságtalan rendszert, jobban meggondolná a működtetését. A sztrájkbizottság jegyzőkönyvet juttatott el az önkormányzathoz, melyben megfogalmaztuk elképzeléseinket. Ha a kétórás ügyeleti időt elfogadják, s ezt belefoglalják a szerződésbe, akkor aláírjuk azt. Ha nem, akkor júliustól korlátozott sztrájk indul, napi kétórás ügyelettel. Ezen idő alatt a mosonmagyaróvári felnőttek és gyerekek mellett a máriakálnoki, újrónafői és mosonszolnoki gyerekek jöhetn ek még hozzánk: a többi településen mindenki menjen a saját fogorvosához. Ha azonban mégis bennünket választ ügyeleti időben, akkor fizetnie kell a kezelést. Beszéltem az Egészségügyi Minisztérium jogi tanácsadójával, s a tárca is segítséget ígért az ügyben. Mi a „nincstelenek fogorvosai” vagyunk, s azt szeretnénk, hogy az ügyelet normalizálása és átláthatósága mellett a mostani napközbeni rendszer működjön megfelelően: a minőséget és a hozzáférhetőséget egyforma szintre kell emelni – mondta dr. Gyenes Mónika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi parkolás

„ Mikor tűnik már fel valakinek, hogy Csornán a kórháznál szinte képtelenség parkolóhelyet… Tovább olvasom