Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Sztrájk az egri kórházban

Az egri Markhot Ferenc Kórház minden osztályán sztrájkolnak majd pénteken délelőtt 9 és 11 óra között. Ugyanebben az időben a kórház előtt demonstrálnak majd azok az egriek, akik egyetértenek a sztrájkoló kórháziakkal abban, hogy a megyei önkormányzatnak fel kell bontania a kórház üzemeltetésére kötött szerződést a Hospinvesttel.
Pócs Alfréd, a kórházvédő bizottság tagja elmondta: Amennyiben a megyei közgyűlés nem hajlandó felbontani a szerződést, október 1-től a Hospinvest irányítását ellenző kórházi dolgozók teljes munkaidőben sztrájkolnak majd. Hozzátette: Természetesen pénteken és az esetleges októberi sztrájk alatt is a sürgős eseteket ellátják.

A szocialista többségű Heves megyei közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére. A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze. Azzal vádolták a megyei önkormányzatot: a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvest Zrt.-nek legyen előnyös.

Az intézményben kórházvédő bizottság is alakult azokból az orvosokból és munkatársakból, akik nem akarnak a Hospinvest irányítása alatt dolgozni. Időközben a Fidesz és több érdekvédelmi szervezet is elutasította, szocialista párti kötődéssel hozta szóba a Hospinvestet. A cég elleni demonstrációkon túl szeptemberben a kórházvédők néhány tagja éhségsztrájkba is kezdett.

Szeptember közepén a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei közgyűlés határozatát, amely 20 évre a Hospinvestnek ítélte a kórház működtetési jogát. A bíróság szerint ugyanis hiányos volt a pályázati dokumentáció. Mind a megyei önkormányzat, mind a Hospinvest vezetői úgy ítélték meg, hogy a bíróság döntése nem érinti a megye és a cég közötti szerződést, tehát az továbbra is érvényes. Így miután a Hospinvest várhatóan szeptemberben még megkapja az ÁNTSZ engedélyét, október 1-től átveszi a kórház üzemeltetését. A közgyűlésnél pedig jelezték a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak.

Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete csütörtökön közleményben tudatta, hogy az intézmény reprezentatív szakszervezetei pénteken reggel 9 órától kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak.

Olvasóink írták

  • 1. radenko 2008. szeptember 28. 09:17
    „Mit kell ott Egerbe szaroskodni, minden megyei képviselőt el kell zavarni a picsába. Nap lopó gané társaság
    előbb utóbb felelniük kell a tetteikért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonszülés: a tárca vizsgálja a jogi lehetőségeket

A tárca vizsgálja az otthonszülés szabályozásának jogi és szakmai lehetőségét - közölte az… Tovább olvasom