Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Sztrájk az MTV-nél: elsötétülhet a képernyő

Egy-egy percre elsötétülhet a Magyar Televízió képernyője a menedzsment és a sztrájkbizottság csütörtökön kezdődő egyeztetéseinek ideje alatt is.

Egy-egy percre elsötétülhet a Magyar Televízió (MTV) képernyője a menedzsment és a sztrájkbizottság csütörtökön kezdődő egyeztetéseinek ideje alatt is - tudta meg Lázár Andrástól, a sztrájkbizottság elnökétől az MTI kedden.

A sztrájktörvény szerint hét napjuk van a feleknek megegyezni, de a három reprezentatív érdekképviselet alkotta testület már most vizsgálja, milyen "figyelmeztető akciókkal" léphetnének fel ez idő alatt; az egyik lehetséges lépésként a rövid műsorkimaradásokat, másikként a dolgozói nagygyűlést említette Lázár András.

Készülnek már arra az esetre is, ha nem sikerül megegyezniük a menedzsmenttel; "építjük fel magát a sztrájkot" - fogalmazott a sztrájkbizottság elnöke. Az MTI köztévés érdekképviseleti forrásból úgy értesült: várhatóan fokozatosan vezetik be a munkát leállító lépéseket.

Lázár András közlése szerint a csütörtök délelőtti első egyeztetés napirendjére kívánják vetetni azt a témát is, hogy a menedzsment a csoportos leépítés létszámhatárát el nem érő elbocsátásokba kezdett.

Múlt csütörtökön alakult sztrájkbizottság a Magyar Televízióban. A testület szóvivője, Kapuvári Gábor akkori tájékoztatása szerint hétfőn adják át a menedzsmentnek követeléseiket, amelyek középpontjában a munkahelyeknek és a Magyar Televíziónak, mint a társadalmi párbeszéd egyik intézményének a védelme áll.

A menedzsment képviselőinek hétfőn adták át a testület követeléseit; az "átgondolatlan és koncepció nélküli" létszámleépítések és a regionális stúdiók felszámolásának leállítását, valamint az érdekképviseletekkel egyeztetett, a médiatörvény kötelezettségeit is maradéktalanul betartó műsorterv, ehhez igazodó létszám-gazdálkodási és bérgazdálkodási terv megalkotását követelik ebben.

Egyben a valódi teljesítményeket tükröző bérstruktúráért, "a teljesítményekkel nem alátámasztott kirívó különbségek" felszámolásáért, valamint legalább az Országos Érdekegyeztető Tanács által jóváhagyott mértékű béremelés megadásáért, a fizetések reálértékének megtartásáért szállnak síkra.

A sztrájkbizottság felhívja a menedzsmentet, a tulajdonost képviselő kuratóriumot, az Országgyűlést és a kormányt, hogy "a szabad nyilvánosság lehetőségének biztosítása, a közszolgálati televíziózás feltételeinek megteremtése érdekében közösen keressenek megoldást a Magyar Televízió, mint alkotmányos alapintézmény működésének helyreállítására".

Ennek részeként biztosítsanak az elvárható színvonalú műsorokhoz és a becsületesen dolgozó munkatársak munkahelyének megőrzéséhez szükséges pénzügyi hátteret, amely alkalmas arra, hogy reálértéken tartsa ezeket a juttatásokat.

"(...) a médiatörvény előírja a törvényhozásnak a versenyképes közszolgálati média finanszírozását, a kormány pedig már ötödik éve nem hajtja végre saját határozatát (2004. július 19.) melyben feladatként szabja meg a Magyar Televízió normatív finanszírozási rendszerének kidolgozását! Ha csak e két jogszabálynak megfelelnének, lényegesen csökkentenék az MTV gondjait. Ezzel összefüggésben támogatjuk új székházunk bérleti szerződésének felülvizsgálatát" - írták.

Olvasóink írták

 • 14. őrgróf 2009. december 10. 11:50
  „Klárika, gyenge a humorod...Igazságkereső: igazad van. És ráadásul ezért a pénzért nem csinálnak (majdnem) semmit. Nem a vidéki adókat kellene kiiktatni, elég már a Rákosi-Kádár féle elméletből: csak a főváros számít! Nem pártpolitikai alapon küldenek el embereket, egy rokonomat is elküldték, pedig jó szakember ( jelzi a sok kisebb TV társaság, akiknek most bedolgozik) a fizetése inkább átlag alatti volt, és soha nem volt tagja semmiféle pártnak sem! Az elsötétítéssel pedig csak maguknak ártanak: tovább fog csökkenni a nézőszám...”
 • 13. dömdödöm 2009. december 08. 17:03
  „nyugi, majd a mórahalmi polgármester kifizet mindent...”
 • 12. Klárika 2009. december 08. 16:40
  „Sörpocak: Az a hosszú billentyű az alsó sorban a szóköz beiktatására szolgál.”
 • 11. Klárika 2009. december 08. 16:38
  „"menedzsment " ???
  A "vezetőséggel" is egyeztethettek volna! Beszéljünk már magyarul, ha lehet, pláne Magyarországon és egy DélMAGYAR nevű lapban!”
 • 10. igazságkereső 2009. december 08. 16:01
  „Azonban, ha nem lenne személyenként 1,5-2,5 milliós havi fizetés,lehet,hogy nem került volna ilyen helyzetbe a Magyar Televízió! Azon nem gondolkodtak még el a Tv munkatársai,hogy saját munkahelyük megmentése érdekében lecsökkentessék havi bérüket az átlagszintre, ami mondjuk budapesti viszonylatban 200.000 Ft havonta.Szerintem jelentős túlzás is van az Ő havi bérük kifizetésében! Ez éppen oly durva, minta Bochkor és társa személyenkénti évi 60 milliós jövedelemkövetelésük az új rádiónál.Helyre kellen már ezt is rakni ebben az országban, nem gondolta kmég erre?!”
 • 9. sörpocak 2009. december 08. 15:55
  „Nanekemnem hiányozna.Ésmégértéketképviselnek?Kinek?Mit? Márahíradónkívül,illetvearegionálisműsoronkívülsemmitnemlehetnéznirajta. Archívumbandögivelajobbnáljobbrégifilmek,rajzfilmek,deőknemadják.”
 • 8. Lehiggadt 2009. december 08. 15:43
  „Kitől kérhetek kölcsön egy kis papírzsebkendőt?....”
 • 7. proli 2009. december 08. 15:03
  „Sajnos meg kellet érnünk, hogy ismét tüntetni kell a sajtószabadságért.
  Úgy gondolom, hogy a regionális TV-k megszüntetése már nem fér bele a sajtószabadság fogalmába.
  De minek is nekünk sajtószabadság, ha még élni sem tudunk vele?”
 • 6. Örvájn 2009. december 08. 14:42
  „Kár volna érte a leginkább nézhető csatorna a közszolgálati (Duna is). Rádió adók közül is a MR1 Kossuth adót hallgatom itthon kocsiban egyaránt. Szégyen amit a kormány művel, ellehetetleníti a működésüket azért mert neki nem tetsző döntést hoz a menedzsment. Remélem a kékszalagosok a MÚOSZ -al az élen tiltakoznak és demonstrálnak a Sajtószabadságért.”
 • 5. proli 2009. december 08. 14:35
  „Valamikor volt közszolgálati TV, illetve csak az volt.
  Igaz, akkor megmondták, hogy mit sugározzon, most viszont azt lehet siugározni, amit megfinanszíroznak.
  Mi a különbség?

  A nézők jó részét már sikerült lenevelni az igényes műsorokról, tehát most már kereslet sincs a közszolgálati TV-re.
  Ez van.
  Majd az interneten megnézzük a híradót és letöltünk pár jó filmet.
  Tényleg, mi a fenének is a televízió?”
 • 4. valoperes_zugugyved 2009. december 08. 13:53
  „betleheim alatt sötétüljön el akkor mar. xd”
 • 3. tintasbarns 2009. december 08. 13:36
  „Örökre el sötétülhet mivel semmi jót nem sugároz kártékony az emberiségre a sok szennyel amit lead.”
 • 2. ráérő 2009. december 08. 13:15
  „Hamár elsötétül nyugodtan ugyis maradhat,a kutyának sem hiányozna”
 • 1. szatyi 2009. december 08. 12:55
  „Micsoda csapás! Kevesebb "dögunalmas" ismétlést láthatunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 6-os főúton

Egy férfi meghalt abban a balesetben, amely kedd reggel történt Dunaföldvárnál. Tovább olvasom