Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Sztrájk Ferihegyen

Vasárnap délután fél négytől este fél kilencig munkabeszüntetésre hívta fel a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet a Malév földi kiszolgáló cége, a Malév GH dolgozóit.
A sztrájk ráadásul érintheti a Malév mellett más, a ferihegyi kettes terminálra üzemelő légitársaságot is.

A LESZ azt közölte, hogy eredménytelenül zárultak a tárgyalások, amelyek a Malév GH-nál hónapokkal ezelőtt, a Budapest Airportnál pedig több mint egy éve kezdődtek meg. A közleményben a szakszervezet megjegyzi, hogy a Malév GH vezetése a kollektív szerződésről szóló tárgyalások folytatásától is elzárkózik.

A LESZ a Budapest Airport és a BA leányvállalata, a Repülőtéri Üzemanyag-kiszolgáló Kft. vezetésétől a korábbi kollektív szerződés visszaállítását, a kollektív szerződés eltörléséből és a korábbi évek reálbér-csökkenéséből eredő anyagi veszteségek kompenzációját követeli, valamint mindkét cégnél 10-10 százalékos béremelést akar elérni.

A Malév GH-nál a nyáron bejelentett megszorítások visszavonásáért és az alapbérek emeléséért hirdette meg a sztrájkot a LESZ. A szakszervezet szerint a Budapest Airportnál komoly megtakarítások érhetők el. A LESZ szerint az évi többmilliárd forintos szakértői és tanácsadói szerződések jelentős részét házon belül meg lehetne oldani hatékonyabb menedzseri munkaszervezéssel. A vezetők szolgálati járműveinek olcsóbbra cserélésével, és a benzinköltségen 100-200 millió forint lenne megtakarítható. A kommunikációs keretben is van még tartalék.

A Malév GH és az egész Malév-csoport anyagi helyzete átláthatatlan - állítja a LESZ. A közlemény hivatkozik Martin Gauss vezérigazgató sajtónyilatkozatára, amely szerint a Malév GH nyereségesen működik, ami miatt elvárható, hogy az elmúlt évek bércsökkenését ne tetézzék januártól további 20-25 százalékkal.

A LESZ véleménye szerint a tárgyalásokon mindkét cég vezetése rugalmatlannak bizonyult, kompromisszumkeresés helyett erőfitogtatásra és fenyegetőzésre használta fel a sztrájkveszélyt elhárítani hivatott tárgyalásokat.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. december 13. 08:32
    „Először tessék megcsinálni rendesen a munkájukat! Amíg havonta összekeverik a schengeni és nem schengeni utasokat és emiatt több ezer utas késik órákat (nem 1-2-t, ahogy Hardy elftárs hazudja, hanem 13-15-öt is), addig kussoljanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 milliót ér a nyertes lottó szelvény

Egy darab nyertes szelvény volt az ötös lottón. A szerencsés 150 milliónál is többet vihet haza.… Tovább olvasom