Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Sztrájk Ferihegyen - csatlakozhatnak a Celebi-dolgozók

Csütörtöktől szolidaritást vállalnak a földi kiszolgálást végző Celebi GH dolgozói a Budapest Airport két napja sztrájkoló alkalmazottaival - mondta a Forgalmi- és Rampatisztek Szakmai Szakszervezetének (FORTISZ) elnöke.
Peres Gábor szerint a Celebi a csütörtöki bértárgyaláson nulla százalékos bérfejlesztésre tett javaslatot 2009-re, pedig sok dolgozó már 2008-ban sem kapott fizetésemelést. Ha a a Celebi nem hajlandó elmozdulni erről a pontról, akkor a földi kiszolgálók is csatlakozhatnak a sztrájkhoz - tette hozzá.

Csütörtökön négy repülőtéri szakszervezet tárgyalt a Celebi vezetőivel a bérfejlesztések mellett az új kollektív szerződésről: a FORTISZ mellett a Járműkiszolgálók Érdekvédelmi Szervezete (JESZ), a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ). A Celebi nulla százalékos béremelési javaslatát mind a négy szakszervezet egységesen elutasította.

A Ferihegyi Repülőtéren szerda reggel óta sztrájkolnak az RDSZSZ és a LESZ azon tagjai, akik a Budapest Airport alkalmazottjai. A sztrájkolók továbbra is ki akarják kényszeríteni a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások érvényes befejezését. Tiltakoznak a kiszervezések és az elbocsátások miatt is. Azt állítják: amíg nincs megegyezés, sztrájkolnak.

Peres Gábor csütörtökön elmondta: a Celebi dolgozóinak is az a céljuk, hogy új kollektív szerződés legyen a munkáltatójuk által egyoldalúan felmondott helyett. A jelenlegi új tervezet szerint az alkalmazottak többet dolgoznának ugyanis, kevesebb pihenőidővel és kevesebb fizetésért.

A Celebi vezetősége és a négy szakszervezet legkésőbb egy hét múlva folytatják a tárgyalásokat a bérfejlesztésekről és az új kollektív szerződésről.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője csütörtök este elmondta, hogy a repülőtéren délután óta rosszabbodott a helyzet: az utasok tömött sorokban várakoznak, lassú a beléptetés, ezért vizet és csokoládét osztanak nekik. Azt, hogy a hat órakor esedékes műszakváltás után változott-e a helyzet, egyelőre nem tudni.

A MALÉV csütörtökön csak a már szerdán bejelentett járatait törölte, újabbat nem. Délelőtt a 28 járatból 23 elindult. Szollár Domokos hozzátette, hogy vizsgálják a sztrájkoló szakszervezetek követeléseit, de addig nem tárgyalnak velük, míg fel nem függesztik a munkabeszüntetést.

A WizzAir csütörtök esti közleménye szerint a reptéri sztrájk második napján egyetlen járatot sem törölt a légitársaság, csütörtökön mind a 14 járata üzemelt.

Olvasóink írták

 • 2. medvepapa 2008. december 12. 07:18
  „Azért el kellene gondolkodni egy-két dolgon.
  Ha egy vállalkozás működtetéséhez 1500 emberrel kevesebbre van szükség, akkor miből fizetik ki a felesleges 1500 embert...
  Ha nem gondoljuk végig, nem érthetjük meg a jelenlegi válság legfőbb okait.
  Az első és legfontosabb, hogy a társadalom egy rakás ingyenélőt tart el. Ezek közé tartozik a politikai elit jelentős része - oldaltól függetlenül-, a kereskedelmi televíziók műsorvezetői és negyedosztályú "sztárocskái"...stb
  A melévnél és a ferihegyet üzemeltető cégnél - hogy most hogy hívják és ki a tulajdonosa nem érdekel - dolgozók bére jelentősen magasabb, mint szinte bármely más szektoré..
  A suzukitól is elküldtek egy rakás embert, mert feleslegessé vált a munkájuk.
  Sajnálom őket, de azt felháborítónak tartanám, hogy az adómból támogassák a felesleges munkaerő alkalmezását.
  Legyen az a 3-4000 ember szolidáris a többi 2,5millió adófizetővel - az is egy szolidaritás...”
 • 1. trainman 2008. december 11. 20:40
  „SZOLIDARITÁS!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaveszik az eldobható PET palackokat

Magyarországon először az egyik hipermarketnél lehet visszaváltani eldobható PET palackokat. A… Tovább olvasom