Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Sztrájk Ferihegyen: a gépek többsége felszáll

A 28 járatból 23 sikeresen elindult csütörtök délelőtt a Ferihegyi Repülőtérről, mindössze 5-10 perces késések fordultak elő. A sztrájk miatt egyedül a Malév döntött egyes járatainak a törlése mellett.
Kisebb fennakadásokkal, de olajozottan működött csütörtök délelőtt a Ferihegyi Repülőtér - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. Azt is leszögezte, hogy "nem engednek a zsarolásnak", tárgyalóasztalhoz az érdekképviseletekkel a munkabeszüntetés befejezése után ülnek le.

A 28 járatból 23 sikeresen elindult csütörtök délelőtt a Ferihegyi Repülőtérről, mindössze 5-10 perces késések fordultak elő. A sztrájk miatt egyedül a Malév döntött egyes járatainak a törlése mellett, de így is pár perces késéssel elindult a reggeli berlini, milánói, bukaresti, moszkvai és velencei járat. A British Airways londoni gépe időben szállt fel és elment a Lufthansa zürichi, frankfurti és a Wizz Air malmői, valamint az EasyJet párizsi járata is. A gépek kizárólag a 2/B terminálról indulnak és az utasbiztonsági ellenőrzésre sem kell fél óránál többet várni.

A Budapest Airport továbbra is azt kéri, hogy az utasok érdeklődjenek a légitársaságoknál és indulás előtt két órával menjenek ki a reptérre.

Szollár Domokos leszögezte, hogy a repülőtér üzemeltetője fenntartja álláspontját, hogy "nem enged a zsarolásnak, a szakszervezeti vezetők önös érdekeit szolgáló irreális követeléseknek".

Korábban Terebesi Péter, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet alelnöke azt mondta , hogy a sztrájk támogatottsága hasonló az előző napihoz, azaz 80-90 százalékos. Az úgynevezett biztonsági ellenőrző pontokat azonban a Budapest Airport más munkakörökből átcsoportosított dolgozókkal üzemelteti.

A Budapest Airport meglátása szerint a reptér késő délutánig normálisan tud üzemelni.

A repülőtéren egyébként az utasok nyugodtan várakoznak, kiabálást vagy nem hallani.

A sztrájkolók továbbra is ki akarják kényszeríteni a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások érvényes befejezését. Tiltakoznak a kiszervezések és az elbocsátások miatt is. Azt állítják: amíg nincs megegyezés, sztrájkolnak.

Összeült csütörtök reggel a Budapest Airport igazgatósága

Közben tovább folytatódik a sztrájk a reptéren, a gépek nagy része a Budapest Airport honlapja szerint azonban ennek ellenére is el tud indulni vagy pedig le tud szállni. A Malév már korábban bejelentette, hogy 29 járatot elindít csütörtökön, 13-at azonban várhatóan törölni fog. A WizzAir is azon dolgozik, hogy minél több gépe fel tudjon szállni.

A British Airways közlése szerint a sztrájk ellenére a reggeli Londonba induló járat pontosan elindult és terveik szerint a déli járat is menetrend szerint száll fel.

A gépek egyébként kizárólag a kettes terminálról indulnak. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki az általa választott légitársaságnál érdeklődjön az aktuális helyzetről, a gép tervezett indulása előtt pedig már három órával korábban menjen ki a reptérre.

Terebesi Péter, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet alelnöke csütörtök délelőtt azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy a sztrájk támogatottsága hasonló az előző napihoz, azaz 80-90 százalékos. Az úgynevezett biztonsági ellenőrző pontokat azonban a Budapest Airport más munkakörökből átcsoportosított dolgozókkal üzemelteti.

A sztrájkolók továbbra is ki akarják kényszeríteni a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások érvényes befejezését. Tiltakoznak a kiszervezések és az elbocsátások miatt is. Azt állítják: amíg nincs megegyezés, sztrájkolnak.

Folytatódik a sztrájk Ferihegyen

Teljesen bizonytalan, hány gép tud elindulni illetve leszállni. A csütörtök kora reggeli járatok már felszálltak, de az csak reggel nyolc óra körül derül ki, hogy mi lesz napközben. Annyi biztos, hogy már most körülbelül harminc induló és érkező járatot töröltek.

A kora reggeli gépek többsége el tudott indulni, illetve le tudott szállni Ferihegyen. Várhatóan ez reggel nyolc óráig így is marad, utána azonban a nappalos műszak munkakezdésével kérdéses, mennyi járat tud majd közlekedni - mondta az RTL Híradó csütörtök reggeli kiadásában Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

A Malév szerda késő esti tájékoztatása szerint a gépei közül 29 rendben fel fog szállni a reptérről, 13-at azonban töröltek. Hasonló az arány az érkező gépeknél is. Egyelőre nem tudni, hogy a többi légitársaság hogyan és mennyi járatot indít.

Szollár Domokos mindenkinek azt javasolja, hogy annál a légitársaságnál érdeklődjön, amelyikkel utazna. Ha valaki az utazás mellett dönt, a kettes terminálra menjen ki a tervezett indulás előtt körülbelül három órával, az 1-es terminálon egyelőre nincs forgalom.

A reptér dolgozói terveik szerint addig sztrájkolnak, amíg nem tudják kikényszeríteni a munkáltatótól a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások befejezését, ezenkívül követelik az elbocsátások és a kiszervezések leállítását. A Budapest Airport vezetői azonban azt mondják, hogy amíg sztrájk van, nem tudnak tárgyalni.

Éjszaka is töröltek járatokat

Biztosan érinti a repülőtéri dolgozók sztrájkja csütörtökön az Amsterdamba, Genfbe, Frankfurtba, Stuttgartba, Varsóba, Ljubljanába, Szarajevóba, Temesvárra, Odessába és Tel- Avivba induló járatok egy részét.

A Budapest Airport internetes oldalán olvasható közlemény szerint a sztrájk továbbra is fennakadásokat okoz, és a csütörtöki forgalomról semmi bizonyosat nem lehet kijelenteni. Csütörtökön kizárólag a 2A és a 2B terminál fogad járatokat. Az utasok beléptetése a tranzitba a 2B terminálon történik. Az 1-es terminálon nem lesz forgalom, azok a légitársaságok is a 2-es terminált használják, amelyek normális esetben az 1-esről indulnának. Az utasokat arra kérik, hogy a 2-es terminált használják, és indulás előtt érdeklődjenek annál a légitársaságnál, ahol jegyet vettek.

Szerda este voltak még ugyan fennakadások, de rendeződött a légiforgalom Ferihegyen. Az esti járatok rendben felszálltak, az éjszakai, 11 óra után induló gépek közül viszont többet töröltek: nem indultak el Ferihegyről a Szkopjéba, Kolozsvárra illetve és Várnára tartó járatok.

A reptér dolgozói terveik szerint addig sztrájkolnak, amíg nem tudják kikényszeríteni a munkáltatótól a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalások befejezését, ezenkívül követelik az elbocsátások és a kiszervezések leállítását.

Olvasóink írták

  • 1. Luckatosh 2008. december 11. 12:52
    „Remelem tonkremegy a ceg oszt akkor mehetnek a sztrajkolok segejert. A mai vilagban oruljenek hogy van melojuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákellenes magyar videóklipek az interneten

Szlovák nemzeti zászlót égetnek és Pozsonyt "semmisítik meg" egy szimulációs játékkal azokon a… Tovább olvasom