Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Sztrájkbizottság alakult a Magyar Televízióban

Sztrájkbizottság alakult csütörtökön a Magyar Televízióban (MTV) - közölte a testület szóvivője.
Kapuvári Gábor tájékoztatása szerint hétfőn adják át a menedzsmentnek követeléseiket, amelyek középpontjában a munkahelyek és a Magyar Televízió, mint a társadalmi párbeszéd egyik intézménye, védelme áll.

A fórumot létrehozó három reprezentatív érdekképviselet két társelnököt állított a bizottság élére, Lázár Andrást, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökét, valamint a munkavállalókat az üzemi tanácsban képviselő Farkas Lászlót - mondta el.

Múlt csütörtökön döntött sztrájkbizottság létrehozásáról az MTV dolgozóinak három reprezentatív érdekképviselete; a Magyar Televízió Gyártásvezetői Szakszervezete, a Televíziós Dolgozók Szakszervezete és a Televíziós Műsorkészítők Érdekvédelmi Szövetsége az 1650 dolgozó mintegy harmadát tömöríti.

Az előkészületek egyik, név nélkül nyilatkozó résztvevőjének akkori tájékoztatása szerint céljuk a bérek legalább reálértéken tartása, valamint a munkahelyek biztonságának garantálása. Mint mondta, öt éve nem volt fizetésemelés a cégnél, a költségvetési megszorítások (a 9,4 milliárdos céltámogatás megvonása) miatt pedig veszélyeztetve érzik sokuk állását.

Az MTI a sztrájkbizottság előkészületeinek egyik szervezőjétől úgy értesült múlt csütörtökön: írásban kérik Medveczky Balázs ügyvezetőt, hogy tegyen lépéseket a vezetők és a beosztottak javadalmazása közötti aránytalanságok tompítására. Kapuvári Gábor csütörtökön elhárította az MTI részletekkel kapcsolatos érdeklődését, annyit azonban elmondott: ismeretei szerint a belsősök négy százalékára jut a bértömeg 13 százaléka, és miközben a menedzsment tagjainak milliós fizetéseiről jelennek meg sajtóhírek, 637 olyan MTV-alkalmazottról tudnak, akinek havi bruttó bére nem éri el a 250 ezer forintot.

Az azóta az 1650 munkatárs közül 160 elbocsátását bejelentő köztelevízió szerdán azt is tudatta: felszámolják vidéki stúdióikat, valamint elvonják a magasabb jövedelmű munkatársak béren kívüli juttatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távmunka aránya harmada az uniós átlagnak

Az elmúlt nyolc évben 3 milliárd forint támogatással 5.720 távmunkahely jött létre Magyarországon,… Tovább olvasom