Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Sztrájkoltak a Malév pilóták és légiutas-kísérők

Figyelmeztetető sztrájkot tartottak és demonstráltak a Malév pilóták és a légiutas-kísérők a több pihenőidőért szerdán délelőtt, de délben folytatódtak a tárgyalások a szakszervezetek és a légitársaság vezetői között.
A demonstráción a pilóták az MTI helyszínen lévő tudósítójának bemutattak egy havi beosztást, ami szerint 66 óra repült idő 124 óra munkaidőt jelent, ami a nyári szezonban elérheti a 198 órát. A pilóták az Európai Unióban megszabott minimális pihenőidőhöz képest két órával többet szeretnének kapni - tájékoztatta az MTI-t Óvári Tamás, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (HUNALPA) elnöke.

Király József, a Malév humán erőforrás igazgatója az MTI kérdésére közölte: éves átlagban a Malév pilótái átlagosan 700 órát repülnek, ami havi átlagban közel 60 órát jelent, a havi átlagos munkaidő pedig 130 óra. Az igazgató megjegyezte: az országos átlag 174 óra havi munkaidő. Nyáron, a szezonban esetenként több a repült órák száma és a munkaidő is, de ez így van a Malévhez hasonló légitársaságoknál is. A munkaidőben természetesen benne van a képzési idő is - fűzte hozzá Király József. A pilótáknak évente többször kell szimulátoron bizonyítani az alkalmasságukat.

Az igazgató közlése szerint a pihenőidőre most olyan keretszabályt szeretnének kialakítani, ami egy esetleges bővülés esetén vállalható költséget jelent és kielégítő az alkalmazottak számára is.

Király József magyarázata szerint a pilóták és légiutas-kísérők érdeke a kereset szempontjából az, hogy minél többet repüljenek. Megfelelő pihenőidővel egy Malévhez hasonló légitársaság flottájának egy repülőgépéhez 4,5 repülő személyzet elegendő, a magyar légitársaság esetében ez a szám 4,6. Az igazgató hangsúlyozta, nincs szándék a létszámot csökkenteni.

A Malév összesen 232 pilótát és 300 légiutas-kísérőt foglalkoztat, de 30 pilóta fizetés nélküli szabadságon van. A munkabeszüntetést és a demonstrációt a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (HUNALPA) és a Magyar Légiutas-kísérők Egyesülete (HUNACCA) hirdette meg. A szerda 10 és 12 óra között tartott figyelmeztető sztrájk két járatot érintet, de mindkettő időben elindult - tájékoztatta az MTI-t Róna Márta, a Malév kommunikációs igazgatója.

A figyelmeztető sztrájk miatt nem volt járatkimaradás, ebben az időszakban két járatot indított a Malév, mindkét járat rendben elindult - mondta Róna Márta a Malév kommunikációs igazgatója.

Óvári Tamás az MTI-nek elmondta, hogy a Malév menedzsmentjével nem tudtak megegyezni a pihenőidő kérdésében, ezért kezdtek munkabeszüntetésbe.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2011. március 24. 20:15
  „Nem fogom lekésni a csatlakozást !”
 • 2. Istus 2011. március 23. 18:36
  „Hm érdekes,a másfél milliós havi fizetésről szó sincs,igy mindjárt más lenne a gyerek fekvése.ugyan minimálbérből egy év alatt jön össze ennyi.Kedves Zoltanszabo igaz nagy felelösség a repülés de a munkát nem lehet a közúti sofőrőkhöz hasonlitani ugyanis a pilótákutközben felváltba pihennek hiszen a röbötpilóta vezet,mig az autónál söförnek pedig állandóan figyelni kell.”
 • 1. zoltanszabo 2011. március 23. 18:01
  „Nagyon nagy felelősség ott fenn a magasban repülni. Miért nem kapják meg a pihenő időt ? Ha 30 pilóta--fizetésnélküli szabadságon van--hívják ba azokat !
  Csak szervezés kérdése !
  Az utakon is hány baleset történik--kialvatlan soffőrök miatt!A munkáltató próbál spórolni--mások kárára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: a Fidesz le akarja váltani a Magyar Köztársaságot

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint alkotmányos puccs, amit a Fidesz tervez, a kormánypárt le… Tovább olvasom