Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Sztrájkot helyezett kilátásba a PDSZ

Sztrájkot helyezett kilátásba a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha a kormány nem tárgyal velük érdemben a közoktatás reformjáról. A kabinet ősztől 20-ról 24-re emelné a pedagógusok heti óraszámát, mindenféle béremelés nélkül, amit a szervezet elfogadhatatlannak tart.
A kormány egy érdekegyeztető fórumon sem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni a szakszervezetekkel a közoktatásban tervezett változtatásokról. Pedig a közoktatási törvénymódosításában foglaltak a legrosszabb várakozásokat is felülmúlják: a kormány 2006 szeptemberétől heti négy plusz munkaóra teljesítésére kötelezi a pedagógusokat, miközben a fizetések változatlanok maradnak - közölte a szervezet elnöke.

Az óraszámemelés előtt mindenképpen fel kellene mérni azt, mennyire vannak leterhelve a tanárok, ez azonban 16 éve nem történt meg. Ráadásul a kormány a jogalkotási törvényt is megsértette azzal, hogy a szeptembertől életbe lépő módosításokat mindenféle hatásvizsgálat nélkül terjesztette elő - tette hozzá Kerpen Gábor.

A közoktatási törvénymódosítás jelenleg a Parlament előtt van. Még egy hét van arra, hogy módosító javaslatok benyújtásával változtassanak rajta. Ha a kormány nem kezdeményez érdemi tárgyalásokat addig, amíg lehetőség van a változtatásra, illetve nem vonja vissza a javaslatokat addig, amíg el nem készül a hatásvizsgálat, a PDSZ és esetleg más civil szervezetek is sztrájkbizottságot állítanak fel - közölte Kerpen Gábor.

A szervezet elnöke szerint a kabinet évi egymillió túlóra kifizetését akarja elkerülni az óraszámemeléssel, amivel három milliárd forintot spórolna. A túlórák egyébként az összes tanóra 10 százalékát teszik ki - vagyis a kormány állításaival ellentétben legalább 10 százalékkal kevesebb tanár van, mint kellene - fogalmazott Kerpen Gábor.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom