Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Születésnap időutazással

Időutazással emlékeztek meg vasárnap estétől ma hajnalig a Győri Nemzeti Színház, született Kisfaludy huszonötödik születésnapján egykor és ma is itt játszó művészek, egykori és mai politikusok és a színház mellett mindig kitartók, az örökké hűséges közönség.
Korcsmáros György igazgató fotók és filmek segítségével idézte fel az elmúlt 25 évet.
Gyertyáról gyertyára, azaz évről évre kalauzolta a megjelenteket az est konferansziészerepét vállaló Korcsmáros György igazgató. A háromrészes gálán dal, próza és tánc váltogatták egymást, felsorolni is lehetetlen a látott és megidézett művészek névsorát.

Nagy találkozások

Az impozánsan szerkesztett műsor szüneteiben a büfé környékén történtek a nem rendezett, igazi nagy emberi rácsodálkozások. Rég látott játszótársak borultak egymás nyakába, véget nem érő anekdotázások, egymás szavába csapott üdvözlések fokozták a pillanat varázsát.
A vendégek közül néhánnyal szóba elegyedtünk. Nézzék el, hogy nem ragaszkodtunk a protokolláris bemutatóhoz és vaskos díjaiktól megfosztottuk a művészeket.

Bács Ferenc játszotta 1978-ban Illyés Gyula Fáklyaláng című nyitódarabjának főszerepét, Görgey Arthurt. Akkor két éve tért haza külföldről, Miskolcról egy lakásígérettel sikerült Győrbe csábítani: – Bár csak egy évet töltöttem a városban, óriási dolognak tartom, hogy itt lehettem egy új „templom" születésekor. Sikeres volt a Fáklyaláng, mégis elszerződtem, mert az akkori igazgató nem tudott biztosat ígérni a következő évadra. Várkonyi hívott a Vígszínházhoz...

A Nemzet Színésze

Berek Katalin ma már a Nemzet Színésze, öt évadot töltött a társulattal, legnagyobb port felvert alakítása Az ember tragédiájának Lucifere, legemlékezetesebb Németh László Bodnárnéja volt: – Nem az ünnep mondatja velem, de ezt a színházat szerettem a legjobban. Sehol nem imádtam ennyire játszani, mint itt. Volt egy másik színház, amit nagyon szerettem, de azt felrobbantották. Ugye érti, aranyos?

Régiségek, nosztalgiák

Emőd György négy évig rendezett, reméli, hogy a Szentivánéji álomra és a Glembay-házra vannak, akik még emlékeznek: – Tizenhét évvel ezelőtt léptem ki a színház kapuján és csak most tértem vissza. Győr nem került le életem térképéről, gyakorta jövök az antik vásárra. Most, hogy sétálgattam a városban, kerestem a régi helyeket és láttam, hogy a Hungária étterem helyén ma hamburgert árulnak. Nosztalgiázni jöttem az ünnepre, hiszen a színházhoz már nem kötődöm, régiségekkel foglalkozom.

Morcsányi Géza dramaturg, műfordító kettős minőségében is érdekelt volt a tegnapi esten, több művet dramatizált, felesége, Balog Judit társulati tag volt: – Ha egy nagyon fontos dologra szeretnék emlékezni, akkor az Nádas Péter Takarítás című darabja lenne. Életem nagy élménye volt a színrevitele. Több fordításomat játszották – Éjjeli menedékhely, Zsivágó doktor, Ványa bácsi – és remélem, fogják is játszani. A munkán túl kedves emberek kötnek a színházhoz.

Kapcsolódó cikkek >>

A világnapon született (2002-04-05) >>
Direktort alakító igazgató (2003-09-21) >>
Sikerrel landolt a Győri Balett (2002-03-01) >>
Szeptemberben indul a Megyejárás a Nemzeti Színházban (2003-08-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös fiúk (Matchstick Men)

A profi szélhámosok többnyire a világ legmagabiztosabb fickói. Ezzel szemben Roy bár mestere… Tovább olvasom