Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Szünetel a sztrájk, újra tárgyalások következnek

Egyetlen fővárosi főpályaudvar sem tudott indítani, illetve fogadni vonatokat pénteken kora reggel a VDSzSz sztrájkja miatt. A tárgyalások szombaton 15 órakor folytatódnak, amik ha nem vezetnek eredményre, hétfőtől újra sztrájk lesz.
Péntek délelőttig nem született megállapodás a MÁV és a személyszállítást végző MÁV Start Zrt., illetve a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között a határozatlan időre meghirdetett sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásokról sem. A tárgyalások szombaton 15 órakor folytatódnak az érdekképviselet és a MÁV valamint a MÁV Start vezetői között. A sztrájkot felfüggesztették, de ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, hétfőn folytatják a munkabeszüntetést.

Először az elővárosi közlekedést, majd a távolsági közlekedést állítják helyre. A távolsági közlekedés helyreállítása hosszabb ideig tart. A nemzetközi vonatok menetrendjének visszaállításához legalább 24 óra kell.

A MÁV Zrt. eddigi felmérései azt mutatják, hogy az éjszakai műszakban reggel hat óráig a forgalomirányítói munkakörben vezényelt dolgozók 86 százaléka dolgozott, csupán 14 százalékuk sztrájkolt. A nappalra vezényelt forgalmi dolgozók 91 százaléka dolgozik, s mindössze 9 százalékuk sztrájkol.

A MÁV-START Zrt.-nél az 1866 szolgálatba vezényelt pénztáros, jegyvizsgáló és kocsivizsgáló közül 1341 fő (a munkára jelentkezettek 72 százaléka) dolgozik, mindössze 525 fő (28 százalék) sztrájkol.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) február elsején hajnali három órától hirdetett sztrájkot, határozatlan időre a MÁV ZRt-nél, a MÁV Start ZRt-nél és a MÁV Gépészet ZRt-nél. A VDSzSz a vállalatok munkavállalói részére nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből, valamint a MÁV Start ZRt. dolgozói részére 10 százalékos alapbérfejlesztést a 2008. évi fejlesztésen felül.

Korábban:

A vasúttársaság korábbi tájékoztatása szerint egyetlen fővárosi főpályaudvar sem tud indítani, illetve fogadni vonatokat pénteken kora reggel a sztrájk miatt. A vonatokat a külső budapesti pályaudvarokra fogadják, és innen is indítják.

A Nyugati pályaudvaron néhány tucat ember várakozott péntek hajnalban, a sztrájk megkezdése után három órával. A pénztárak és az információ sem működik. A hajnali vonatok nem indultak el, és az 5.52-es Szolnoki vonat sem érkeztett be az állomásra negyed 7-ig. Az információs táblán tájékoztatják az utasokat a munkabeszüntetésről, valamint, hogy a sztrájk ideje alatt késésekre és járatkimaradásokra kell számítani.

A Déli pályaudvaron néhány tucat ember várakozik, vonat egyelőre nem indult és nem is érkezett. A tájékoztató táblára egyetlen szót írtak ki: Sztrájk. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának az információban azt mondták nem tudják, hogy milyen lesz a közlekedés a következő órákban a pályaudvaron.

A Keleti pályaudvaron viszonylag sokan, több, mint 100-an várakoztak péntek reggel. Hajnali három óta, vagyis a munkabeszüntetés kezdete óta, 2-3 vonat elindult a pályaudvarról és ugyanennyi érkezett is. A Független Hírügynökség tudósítójának az egyik utas elmondta: vidékre utazna vizsgázni, de nem tudott elindulni. Az információnál azt a felvilágosítást kapta, igazolást kap arról, hogy a sztrájk miatt nem tudott megjelenni egyetemi vizsgáján.

A vonatokat a külső budapesti pályaudvarokra fogadják, vagyis Kelenföldre, Angyalföldre, Rákosra illetve Rákospalota-Újpestre. A vonatok is innen indulnak majd, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, Martonvásár, Vác, Szob, Szolnok, Hatvan felé. A 11 budapesti elővárosi vasútvonalon - Kőbánya-Kispest-Lajosmizse, illetve Rákospalota-Újpest-Veresegyház vonal kivételével - egy-két vonat közlekedik, az első járatokkal eljuthatnak az utasok.

A MÁV tájékoztatása szerint a vidéki elővárosi forgalomban is jár egy-két vonat a vasútvonalakon. A dél-balatoni vonalon Siófok érintésével Székesfehérvárig szállítja az utasokat egy reggeli vonat, az utasok onnan egy másik, Kelenföldig tartó vonattal juthatnak el. Az észak-balatoni vonalon egy vonat sem közlekedik péntek reggel ugyanúgy, mint Hatvan és Salgótarján között. Akadozik a távolsági vasúti közlekedés is, mert Miskolc, Szerencs, Sátoraljaújhely, Eger, Füzesabony, Debrecen, Nyíregyháza, Záhony, Békéscsaba, Szeged, Gyékényes, Kaposvár állomáson sztrájkolnak a kocsivizsgálók, a jegyvizsgálók, illetve a forgalomirányítók egy része.

A VDSzSz garanciát adott arra, hogy az állomásokon, illetve utasterekben biztosított lesz a fűtés, a folyamatos energiaellátás és az utasok tájékoztatása. A munkabeszüntetés kezdete előtt elindított és a nyílt vonalon tartózkodó vonatokat a következő állomásig biztosan elmennek. A nemzetközi forgalomban közlekedő vonatokat a belföldi határállomásig befogadják a sztrájk ideje alatt is.

Olvasóink írták

  • 2. higi 2008. február 02. 00:29
    „Ezt a .... Graskót, még úgy csinál mint ha a dolgozóért sztrájkoltatna.Nane már!”
  • 1. Kabai 2008. február 01. 16:56
    „Hajrá fiúk! A végén annyi pénzt sem tudtok majd hazavinni, mint egy éjszakai műszakban minimálbérért vért izzadó melós. Majd kezet csókolhattok Gaskó-vezérnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP nemmel szavaz a törvénymegerősítő népszavazásra

A szocialista frakció nemmel voksol a Fidesz törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezésére a… Tovább olvasom