Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szuperszámítógépet adtak át Szegeden

Akár meg is tízszerezheti a Szegedi Tudományegyetemen folyó kutatásokhoz rendelkezésre álló számítási kapacitást az a szuperszámítógép, melyet csütörtökön adtak át Szegeden.
A számítógépen az első időszakban neurológiai, orvos- és gyógyszerkémiai kutatásokhoz szükséges modellezések számításait fogják elvégezni, mivel ilyen tevékenység kisebb gépeken, illetve személyi számítógépekből összeállított hálózatokon már jelenleg is folyik az egyetemen - mondta a programot vezető professzor, hozzátéve, a bővülő számítási kapacitás bonyolultabb és nagyobb molekulák vizsgálatát teszi lehetővé.

A most üzembe helyezett rendszer megteremti az alapját egy regionális szuperszámítógép-központ létrehozásának. A regionális központ kialakításához "csupán" a kapacitásokat kellene mintegy tízszeresre bővíteni, amit a közeljövőben uniós pályázati forrásokból szeretne megtenni az SZTE - mondta az egyetemi tanár.

Az SZTE egyik közhasznú társasága a felsőoktatási intézmények informatikai infrastruktúra-fejlesztési programján nyert 57 millió forintot a természettudományos kutatásokhoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére.

A nagy gyártókkal folytatott megbeszélések során az SZTE egyik tárgyalópartnere, a kanadai SGI annyira méltányolta a szegedi regionális szuperszámítógép-központ kialakításának tervét, hogy töredék áron ajánlotta fel az induló projekthez az egyik legnagyobb teljesítményű gyártmányát, a 48 processzoros SGI Altix 3700-as szuperszámítógépet.

A géphez szükséges fejlesztőeszközök nagy részét pedig az Intel adományozta az egyetemnek - közölte Dombi György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pólus-

programról

a kamarában

Beszéljük meg! című fórumsorozata keretében a megyei kereskedelmi és iparkamara tegnap Fejlesztési… Tovább olvasom