Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Szűréssel a zöldhályog ellen

A glaukóma, vagyis a zöld hályog alattomosan kifejlődő, végzetes esetben akár vaksághoz vezető betegség.

A glaukóma, vagyis a zöld hályog a látásromlás okai között jelenleg is vezető szerepet betöltő, alattomosan kifejlődő, kezelés nélkül vaksághoz vezető betegség. Az európai, 40 éves kor feletti népesség 2,4%-a szenved nyitott zugú glaukómában. A vaksági okok között a második a fejlett közegészségügyi országokban.

Míg korábban csak a magas szemnyomás következtében kialakuló káros következményekkel hozták összefüggésbe, ma általánosan elfogadott meghatározás szerint sokféle eredetű betegségről van szó, melyek a látóidegfőt ellátó kis erek keringészavarához, ezáltal a látóideg károsodásához, és ennek következtében a látásélesség és a látótér romlásához vezetnek.

Mikor gondoljon glaukómára?

– Ha a családban már van zöld hályog.
– Ha időnként, átmenetileg homályosan lát.
– Ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, krónikus érrendszeri beteg.
– Ha erős szemüveget visel.
– Ha elmúlt 40 éves.

Ennek hátterében leggyakrabban a szemgolyó fokozott belső nyomása áll. A betegség kialakulásában szerepet játszik a szem belsejében folyamatosan termelődő, tápanyagokat szállító csarnokvíz. Az egészséges szemben a csarnokvíz-termelődés és -elfolyás egyensúlya alakítja ki a szemgolyó nyomását.

A glaukóma korai felismerése

A betegek 90%-a csaknem panaszmentes, ezért fontos és ajánlott – 40 éves életkor  felett – az évenkénti szemorvosi vizsgálat, mert a betegség felismerhető és karbantartható. A diagnózis a szemnyomás mérésével, látóidegfő- és látótérvizsgálattal felállítható.
A köztudatban legismertebb formája sokszor megtévesztő klinikai képet mutató nagy fájdalommal, hányingerrel, hányással járó glaukómás roham, melynél a szemészeti tünetek – szemgolyóvörösség, homályos látás, fényforrások körüli szivárványkarika látása – háttérbe szorulhatnak. Ez az állapot sürgősségi ellátást igényel.

A glaukóma korszerű kezelése

A bizonyított betegség egész életen át tartó gondozást, kezelést igényel a látásélesség megóvása érdekében. A terápia leggyakrabban gyógyszeres, mely a csarnokvíztermelést csökkentő, ill. annak elvezetését segítő szemcseppet jelent, szükség esetén lézerkezeléssel, vagy műtéti beavatkozással kiegészítve.

Szemészeti osztályunk ambulanciája ismételten ingyenes glaukómás szűrést szervez 2006. február 20–21–22–23–24-én 9–12 óráig.
A szűrővizsgálat olyan szemnyomásmérő eszközzel történik, mely nem érintkezik a szemmel, fájdalmatlan, és csak néhány percet vesz igénybe. A szűréssel kapcsolatos információt és előjegyzést a 418-244/1592-es telefonszámon biztosítunk.
Osztályunk munkájáról a kórházi honlapon bővebb információt olvashatnak (www.petz.gyor.hu).

Dr. Középesy Mária szemész főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom