Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Szürke borjak fagyban-hóban

Tavaly száztizenhárom borjúval gyarapodott a tóközi szürkemarha- gulya.
Kattintson a képekre >>
Tavaly száztizenhárom borjúval gyarapodott a tóközi szürkemarha- gulya. A mínuszok ellenére Fehértónál ismét megkezdődtek az ellések. December utolsó előtti napján, hófúvásban jött világra az első kis négylábú jövevény.

Érkeztünkkor tíz jóllakott borjú pihent a szürke marhák téli szállásán Fehértón. Rájuk két tehén ügyelt, akik a kicsikkel együtt élvezték az erőlködő napfényt. A gulya többi tagja – köztük anyjával a tizenegyedik boci – az etetőhelyeknél „küzdött" az eléjük tálalt szénával. Néha-néha felkapták a fejüket, mikor a távolból traktor hangja hallatszott. Nem volt véletlen ez az izgatott figyelem, hiszen ösztönük jól súgta: hamarosan csemege érkezik, friss répaszelet. Miközben az illatos „muníciót" vártuk, Fülöp Tiborral, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetőjével leltárba vettük a jelenlegi állományt.

– November végén hajtottuk be a gulyát a legelőkről, aztán pár héttel ezelőtt megkezdődtek az első ellések. Azóta folyamatosan jönnek a borjak. Két ikerpárunk is van. Érdekes, mikor a legnagyobb hóvihar tombolt a tónál, a szilveszter előtti napon is volt születés. Az apróságok egyébként pár perc alatt, minden segítség nélkül világra jönnek. Az anyjuk lenyalogatja, megtisztítja őket. Alighogy megszáradnak, botorkálva ugyan, de a tehén nyomába szegődnek – mesélte Fülöp Tibor.

– Nagyon bírják a rideg körülményeket. Mikor az idei első ikerpár megszületett, nem egy helyre pottyantak. Az egyik hamarabb felállt, követte az anyját, aki kicsit később visszajött a másikért is. Úgy tűnt, hogy az lustább volt, mert miután a tehén beazonosította, csalogatni, az orrával bökdösve noszogatni kellett a kicsit a szénás helyek felé. Egyébként van egy kedvenc szénaszigetük, ahová, ahogy most is, a szopás után összegyűlik pihenni-napozni a kis kolónia.

Közben megérkezett a várva várt répaszelet. Az egyébként méltóságteljes tóközi gulya izgatott szürke tömegként tódult a gőzölgő csemege irányába. Türelmetlenül figyelték, amint a nemzeti park munkatársai három helyre kiporciózták a napi adagot. Utána elkezdődött a – a néha-néha rangsort tisztázó, szarvcsatába torkolló – tülekedés, majd az „ebéd". És ez így megy nap mint nap Fehértón, egészen tavaszig, amikor a tóközi szürkék – a tavalyi rend szerint – ismét megkezdik szokásos legelőtúrájukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adyvárosban végeztek az azbesztmentesítéssel

Fél év telt el azóta, hogy Győrött megkezdődött az ipari technológiával épült lakóépületek… Tovább olvasom