Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Szűrni kell a kereséseket a Kazaa-n

A bíróság szerint a Kazaa fájlcserélő feljogosította a felhasználókat a szerzői jogok megsértésére.

Az ausztrál bíróság szerint a Kazaa fájlcserélő hálózatot üzemeltető cég feljogosította a felhasználókat a szerzői és szomszédos jogok megsértésére, és arra kötelezte a Sharman Networks vállalatot, hogy módosítsa a szoftvert. Justice Wilcox bíró emellett arra kötelezte a Sharman Networksöt és vezetőit, hogy térítsék meg a perköltség 90 százalékát.

Szűrni kell a kereséseket

A bíró elutasította a zenekiadók azon vádjait, amely szerint a Kazaa-felhasználók összeesküvést követtek volna el annak érdekében, hogy tömegesen megsértsék a törvényeket, illetve hogy a Sharman Networks vezetői és alkalmazottai maguk törvénysértő tevékenységet folytattak volna. A zenekiadók tehát csatát el az egyik legismertebb fájlcsere-hálózat elleni jogi háborúban, azonban nem érték el legfontosabb céljukat, a Kazaa bezáratását.

A Kazaa továbbra is működhet, amennyiben eleget tesz két feltételnek. Az egyik, hogy a kliensprogramot úgy kell módosítani, hogy az kizárjon bizonyos kulcsszavakra történő kereséseket, valamint a Kazaa kliensprogramon belül működő Altnet keresőt is át kell írni, hogy azzal ne lehessen szerzői jogvédett művekre keresni. Wilcox bíró szerint a Kazaa készítői eddig semmilyen lépést nem tettek annak érdekében, hogy elejét vegyék a jogsértéseknek, sőt, maguk is jogsértésre biztatták a felhasználókat és nyilatkozataikban támadták a zeneipart. A Kazaa védői azzal érveltek, hogy a peer-to-peer alapon működő fájlcserélő hálózatból technikailag lehetetlen kizárni a jogvédett anyagokat.

Már nem a Kazaa a király

A Kazaa elleni jogi harc 2004-ben lángolt fel, amikor az ausztrál lemezkiadók szövetségének kalózkodással foglalkozó részlege merevlemezeket és dokumentumokat foglalt le a Sharman Networks sydney-i irodájában, valamint a vállalatvezetők otthonában. A dokumentumok kulcsfontosságúak voltak a lemezkiadók számára a tavaly novemberben kezdődött tárgyalásokon. A zeneipar azzal vádolta a Sharman Networksöt, hogy jogsértésre biztatja a felhasználókat, az őket célzó reklámokból pedig busás haszonra tesz szert.

A Kazaa mögött álló Sharman Networks már évek óta áll a lemezkiadók jogi céltáblájának középpontjában. A Kazaa egykoron a legnépszerűbb fájlcserélő volt, a lemeztársaságok szerint a hálózat felhasználói naponta többmilliószor sértették meg a szerzői jogokat. Ma már -- főképp a jogászok kiemelt érdeklődésének köszönhetően -- nem a Kazaa a legnépszerűbb fájlcserélő, hanem az eDonkey, amely nemrégiben szerezte meg e megtisztelő címet a BitTorrenttől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos uborkaparti hetedszer

Hetedik alkalommal rendeztek a tóközi Markotabödögén uborkapartit szombaton. Az esemény az évek során – elsősorban Szabóné Szűcs Ildikó polgármesternek, valamint a szakmai támogató Dunakiliti Konzervüzem Kft.-nek és a koroncói Horker Kft.-nek köszönhetően – az e zöldségfajtával foglalkozók legnagyobb hazai seregszemléjévé vált. Tovább olvasom