Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Tagadják az eladás szándékát

Senki sem folyamodott a Seuso-kincs tárgyait érintő kiviteli engedélyért a brit kulturális minisztérium mqkincsvédelmi osztályához – erről az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) tájékoztatott.
A magyar szaktárca közleménye szerint az Egyesült Királyság Kulturális, Média- és Sportminisztériumának mqkincsvédelmi osztályát vezető Hillary Bauer az OKM megkeresésére jelezte, mostanáig senki sem folyamodott az osztályához a Seuso-kincs tárgyait (melyről a Kisalföldben többször írtunk) érintő kiviteli engedélyért. A minisztérium azokra a hírekre reagált, miszerint a brit tulajdonos eladta a Magyarország által is követelt Seuso-kincset.
Az OKM közleménye szerint a magyar állam egyelőre nem mérlegeli, hogy tulajdoni igényét egy harmadik fél felé érvényesítse. Emlékeztetnek rá, hogy Magyarország évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a gyqjtemény visszaszerzésére. A szaktárca álláspontja szerint a kincseket Magyarország területén találták meg, és jogtalanul szállították el az ország területéről több mint húsz évvel ezelőtt. A magyar jogszabályok értelmében a kincsek a magyar állam tulajdonát képezik, erre figyelemmel a tulajdoni igényt továbbra is fenntartják, és ezzel kapcsolatosan minden lehetséges jogi lépést megtesznek – áll a közleményben.
Mint írják, a folyamatban lévő előzetes bizonyítási eljárás várhatóan májusban ér véget.
A páratlan késő római ezüsttárgygyqjteményt tavaly októberben mutatták be a londoni Bonhams aukciós ház központjában zárt körq kiállítás keretében, külön meghívott szakmai közönség számára.
Nem sokkal korábban a 14 darabos kollekciót birtokló Lord Northampton, aki negyedszázada kezdte darabonként felvásárolni a piacról a tisztázatlan múltú kincset, a brit sajtónak felfedte, hogy a gyqjtemény eladására készül és az értékesítési folyamat kezdetének nevezte a londoni aukciós házban rendezett kiállítást.
A Bonhams névtelenül nyilatkozó egyik vezető illetékese még kedden az MTI londoni tudósítójának – a Seuso-kincs eladásáról szóló hírekre

reagálva – úgy fogalmazott: „Legjobb tudomásunk szerint ilyen ügylet nem jött létre ... Ezért e hírekhez nem is fqzünk kommentárt.” A Bonhams magas beosztású szóvivője hozzátette: „igencsak meglepőnek” találná, ha az adásvétel a ház tudomása nélkül történne meg. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hónapot kapott egy tűzoltó fejberúgásáért

Első fokon 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2004… Tovább olvasom