Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem tett Juhász Ferenc

A volt honvédelmi minisztert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselőt, volt honvédelmi minisztert, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt.

Juhász Ferenc meghallgatására érkezik a Központi Nyomozó Főügyészségre. Fotó: MTI (galéria)

A főügyészség az MTI-vel azt közölte: Juhász Ferenc a kihallgatása során panasszal élt a gyanúsítás közlésével szemben, tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, majd pedig megtagadta a vallomástételt.

Juhász Ferenc politikai támadásnak tartja meggyanúsítását

Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter politikai természetű támadásnak nevezte az őt érintő ügyészségi eljárást újságíróknak nyilatkozva csütörtök délután, amikor távozott a Központi Nyomozó Főügyészségen tartott kihallgatásáról.

A volt miniszter hozzátette: együttműködési szándékkal érkezett az ügyészségre, és főként a gyanúsítás jogi alapjára volt kíváncsi. Közölte, az ügyészség gyanúsításában megfogalmazott alap egy kormányhatározatról szól, miközben a szolgálati viszonyról szóló törvény annak épp az ellenkezőjét mondja ki.

Juhász Ferenc a közlése szerint kérdést tett fel az ügyészségnek arról, hogy mi írja felül ezt a kétharmados törvényt, ám erre a nyomozók csak később, írásban kívántak válaszolni. A volt honvédelmi miniszter hozzátette, ekkor döntött úgy, hogy nincs értelme vallomást tennie.

Juhász Ferenc elmondta, hogy a kihallgatásról videofelvétel készült, amelyet az mszp.hu weboldalon tesznek majd közzé. A kihallgatásról készült írásos jegyzőkönyvet is nyilvánosságra fogják hozni – tette hozzá.

Mint felidézték, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentésére a Központi Nyomozó Főügyészség 2011. február 25-én rendelt el nyomozást hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. E nyomozás keretében hallgatták ki csütörtökön gyanúsítottként Juhász Ferenc országgyűlési képviselőt, akivel egy rendbeli, jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a megalapozott gyanúját közölték.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2005 februárjában Fapál László a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkáraként a lakásellátás iránti igényét nem a vonatkozó kormányrendelet alapján, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek jelentette be, hanem - hivatásos katonai szolgálati viszonyára hivatkozva - közvetlenül Juhász Ferenc akkori miniszternek, a munkáltatójának.

Ez alapján a főügyészség szerint Juhász Ferenc - vagyonkezelőként megszegve a HM rendelkezése alatt lévő lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló jogszabályi rendelkezéseket - olyan egyedi döntést hozott, melyben határozatlan idejűként állapította meg a lakásjuttatás időtartamát.

A közleményben azt írták: az egyedi döntés alapján 2005 májusában a HM a több mint 65 millió forint forgalmi értékű, Budapest XIV. kerületében lévő, újonnan beszerzett, állami tulajdonú bérlakást juttatta F. Lászlónak.

Mint hozzátették, az államtitkár 2006 májusában kérte a lakás "részére történő elidegenítését", Juhász Ferenc pedig egy vagyonkezelési szabályt megszegve elismerte az államtitkár vételi jogosultságát, s júniusban a hivatásos katonákat megillető mérsékelt vételáron, 22,2 millió forintért értékesítették F. Lászlónak a vezetői lakást.

A főügyészség szerint a közigazgatási államtitkár igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy F. László államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva tulajdonosa legyen az eredetileg állami tulajdonú ingatlannak, így a minisztériumot több mint 43 millió forintos kár érte.

Fapál Lászlót a főügyészség február 7-én, kedden hallgatta ki gyanúsítottként egy rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetése miatt mint felbujtót; ő a gyanúsítás közlésével szemben azzal jelentett be panaszt, hogy azt mondta, nem követett el bűncselekményt, a vallomástételt egyebekben megtagadta.

Olvasóink írták

 • 7. kontrapista 2012. február 10. 15:06
  „Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél....”
 • 6. roxper 2012. február 09. 21:45
  „Azt hiszem poont budayról derült ki, hogy áron alul vett pesti ingatlant, arról csend van!”
 • 5. szatyi 2012. február 09. 19:37
  „"4. kopkop 2012.02.09. 18:07 "

  Pedig az úgy igaz, ahogy Qllancs leírta! Mind a két adásvételi szerződés megvan!”
 • 4. kopkop 2012. február 09. 18:07
  „Qllancs 2012.02.09. 16:25

  Micsoda fals adathalmaz?”
 • 3. csergemerge 2012. február 09. 16:38
  „Itt az ideje, hogy Magyarország ne legyen többé egy következmények nélküli ország.
  Aki vétett, feleljen tettéért! (Bármelyik oldalon is áll)”
 • 2. Qllancs 2012. február 09. 16:25
  „De sok értékes lakást vettek meg szinte fillérekért !!!!
  1994. orbán egy belvárosi bérlakásban élt a II. K ben. , megvette az ingatlant 563 000.-ft ért. majd a mostani Sváb-hegyi villáját megvette : 75 millióért --a régi lakását megvette egy milliárdos volt Posta bank igazgató 63 millió ft ért. !! 112 X áron !!!!
  MENNYI KÁR ÉRTE az államot ?????? BUDAI ?????????”
 • 1. Léni 2012. február 09. 16:23
  „Még jó, hogy nem tesz vallomást, amikor nem érzi magát bűnösnek.
  Várjuk ki a végét, kiderülhet most is, hogy nem egészen úgy van az, ahogy Orbánék
  szeretnék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a felső tízezernek kedvez az adórendszer

A párt olyan gazdaságpolitikát ajánl, amely többek között segíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Tovább olvasom