Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Tahitótfalu lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Molnár Gyöngyi a döntőben Baja, Hernádnémeti, Lemhény és Szentlőrinc versenyzőjét utasította maga mögé.
VASÁRNAP

18:51 - Tahitótfalu lovasa nyerte a versenyt

Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu lovasa nyerte Iceman nevű lován a Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap délután a fővárosi Hősök terén rendezett versenyen.

Molnár Gyöngyi a döntőben Baja, Hernádnémeti, Lemhény és Szentlőrinc versenyzőjét utasította maga mögé. A tahitótfalui lovas immár második alkalommal lett a Nemzeti Vágta leggyorsabb versenyzője: a 2011-es vágtán aratta első győzelmét.

Az első helyezett Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu (j) és a második helyen végzett Németh János, Baja lovasa a Nemzeti Vágta döntőjében Budapesten, a Hősök terén 2014. szeptember 21-én. MTI Fotó: Beliczay
Az első helyezett Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu (j) és a második helyen végzett Németh János, Baja lovasa a Nemzeti Vágta döntőjében Budapesten, a Hősök terén szeptember 21-én.
Fotó: Beliczay László 

Az ünnepélyes díjátadón a győztes, 2014 leggyorsabb lovasa átvehette a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát és az ötmillió forintos jutalmat. Iceman hátára arany lótakarót terítettek. A döntőben másodikként befutó tavalyi győztes, Németh János, Baja lovasa egymillió forintot, a harmadik helyezett, az idén Hernádnémetit képviselő Vass Jennifer - a 2012-es vágta bajnoka - ötszázezer forintot vihetett haza. A negyedik és ötödik helyen végzett lovasok, Zsigmond János (Lemhény) és Arató Barna (Szentlőrinc) 300-300 ezer forintot kaptak.

Délután megrendezték a PreVital nemzetközi futam döntőjét is, amelyen Kína, Kazahsztán, Bulgária, Magyarország, Csehország és Szlovákia lovasa versenyzett az elsőségért. Végül a magyar versenyző, Varga Zoltán aratott győzelmet a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lova, Shagya VII-2 hátán. Második helyen Csehország, harmadik helyen pedig Bulgária lovasa végzett. Negyedik helyre a kínai, ötödikre a kazah lovas érkezett be. A szlovák versenyző az első start alkalmával felbukott lovával, ezért kizárták a versenyből, a döntő futamban így végül öt lovas versenyzett.

Az előfutamokon résztvevő összesen tizenegy külföldi és egy magyar lovas országuk tradicionális öltözeteit viselve nem saját, hanem sorsolás alapján egy magyar fajtájú, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kapott saját tenyésztésű shagya-arab magyar fajta lóval indult.

Az első helyezett Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu lovasa a Nemzeti Vágta eredményhirdetésén Budapesten, a Hősök terén 2014. szeptember 21-én. MTI Fotó: Beliczay László
Az első helyezett Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu lovasa a Nemzeti Vágta eredményhirdetésén Budapesten, a Hősök terén szeptember 21-én.
Fotó: MTI/Beliczay László

A Hősök terén kialakított különleges helyszínen megrendezett eseményen összesen 72 település képviseltette magát, a 17 elővágta során pedig mintegy 300 települést mozgatott meg a verseny Magyarországon és a határokon túl. A kétnapos versengésre több tízezren látogattak ki a fővárosi helyszínen, az otthonról szurkolók a közmédia csatornáin követhették figyelemmel élőben a versengést.

6:17 - Középdöntőkkel és a döntőkkel folytatódik a lovas verseny

Középfutamokkal és elődöntőkkel, lovas bemutatókkal, valamint a döntőkkel folytatódik vasárnap a hetedik Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén.

A délelőtt a vágta középfutamaié, kora délután pedig a PreVital nemzetközi futam két elődöntőjére kerül sor. A programot számos látványos lovas bemutató színesíti: többek között lesz magasugrató verseny, lovas kaszkadőr bemutató, csikósok és puszta-ötösök bemutatója és hagyományőrző huszárok részvételével 1848-as csatajelenet is.

Késő délután kezdődnek a döntők: elsőként a kishuszár vágta legjobbjai mérik össze gyorsaságukat, majd az ötösbefutó fogatvágta, a PreVital nemzetközi futam, és a Nemzeti Vágta döntő futama kerül sorra.

A díjátadók után a programot méneshajtás zárja.

SZOMBAT

13:44 - Megkezdődött a verseny a fővárosi Hősök terén

A Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a települések versenyzőinek fogadalomtételével szombaton hivatalosan megnyílt a hetedik Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén.

A magyar katonai hagyományok ápolása szempontjából kiemelkedő jelentőségű esemény alkalmából Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt (HM NRH) is felügyelő helyettes államtitkára, Székely Tibor, a vágta főkapitánya, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében Kovács Csaba, a Nemzeti Vágta képviseletében pedig Lázár Vilmos, Lázár Zoltán és Mondok József koszorút, a Nemzeti Vágtán részt vevő települések polgármesterei pedig az emlékezés virágait helyezték el a Magyar Hősök Emlékkövénél.

"A mai napon arra emlékezünk, hogy lovas nemzet voltunk, amely békében és háborúban minden idejét a nyeregben töltötte, huszáraink az egész világnak példát mutattak. Lovas nemzet vagyunk ma is: nincs olyan szeglete az országnak, ahonnan ne neveztek volna a megmérettetésre" - mondta beszédében Kun Szabó István.

Székely Tibor úgy fogalmazott, hogy a vágta fogalommá, megkerülhetetlen eseménnyé és társadalmi jelenséggé nőtte ki magát. "Nemzeti értékeink felmutatásának ünnepe ez, amelyre évente több tízezren látogatnak el" - mondta a főkapitány, aki kitért arra is, hogy az előfutamoknak köszönhetően az elmúlt évben ismét újabb lóversenypályák épültek az országban és a határokon túl is.

"Mint minden nemzet, mi is szeretünk büszkélkedni különlegességeinkkel. A huszár szót általunk ismerte meg a világ, minden huszáröltözék alapja az egykori magyar ruházat. Reméljük, hogy a nemzetközi futamnak köszönhetően a vágta szónak is kijut ez a dicsőség" - zárta beszédét.

Ezt követően felvonultak versenyen részt vevő 72 település lovasai, hogy megtegyék a megmérettetés tisztaságát szavatoló ünnepélyes fogadalmukat, ezzel kezdetét vette a 2014-es Nemzeti Vágta.

A rendezvényt ezúttal is a hadtörténet egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: idén Skultéty László (1738-1831) strázsamester, a magyar történelem leghosszabb ideig szolgáló huszára előtt tisztelegnek.

A megnyitót követő nagyszabású történelmi lovas gálaműsor keretében felvonult többek között a Nemzeti Lovas Díszegység, Kassai Lajos lovas íjászai, a Bugaci csikósok, majd hagyományőrző huszárok tartottak bemutatót a huszár kiképzés módszereiről.

Szombat délutánra írták ki a kishuszár vágta, a 72 település és az ötösbefutó fogatvágta előfutamait. A programot többek közt a Nemzeti Lovas Színház bemutatóköre, jótékonysági sztárfutam, lovas dámák bemutatója és kocsitoló verseny színesíti.

A 7. Nemzeti Vágta megnyitója. Fotó: MTI (galéria)

Korábban írtuk:

A szokásokhoz híven pályabelovaglással, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a versenyzők fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délelőtt a hetedik Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén.

A versenyzők pályabelovaglását követően a verseny hagyományainak megfelelően koszorúzási ünnepséget rendeznek a Magyar Hősök Emlékkövénél. A Nemzet Vágta ezt követő ünnepélyes megnyitóján beszédet mond Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt (HM NRH) is felügyelő helyettes államtitkára és Székely Tibor, a vágta főkapitánya. A versenyzők fogadalomtételét követően hivatalosan is megkezdődök a hetedik Nemzeti Vágta.

A versenyek a kishuszár vágta, a 72 versenyző település és az ötösbefutó fogatvágta előfutamaival veszi kezdetét.

A programot többek közt a Nemzeti Lovas Színház bemutatóköre, jótékonysági sztárfutam, lovas dámák bemutatója és kocsitoló verseny színesíti. Vasárnap sor kerül a további versenyekre, a középdöntőkre, valamint a PreVital nemzetközi futam és a Nemzeti Vágta döntőjére.

A kétnapos programsorozatra a MÁV-START 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati vagy a Budapest-Déli állomásokra utazóknak. A visszautazáshoz való érvényességért a jegyet a helyszínen, a Szépművészeti Múzeum előtt felállított információs sátorban bélyegzik le a vasúttársaság munkatársai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis Máté: az ombudsmani hivatalnak bocsánatot kellene kérnie

A levelezés ismeretében az egész ombudsmani hivatalba vetett bizalom rendült meg - mondta… Tovább olvasom