Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Tájékoztató kampányt indít a Fidesz az új Btk.-ról

Tájékoztató kampányt indít ősztől a Fidesz, hogy az emberek minél jobban megismerjék az új, rendkívül szigorú büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezéseit
Tájékoztató kampányt indít ősztől a Fidesz, hogy az emberek minél jobban megismerjék az új, rendkívül szigorú, 2013 júliusától hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezéseit - közölte Papcsák Ferenc és Mengyi Roland, a kormánypárt két országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kampány során tájékoztatják majd a családokat, külön az időskorúakat, az iskolákat és a hivatalokat is - sorolták.

Papcsák Ferenc, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője a tájékoztatón azt mondta, a büntetőjog-politikának mindenképpen reagálnia kellett arra, hogy az előző kormányzati ciklusban soha nem látott mértékben fonódott össze a politika a bűnözéssel, elég csak a Zuschlag-, a Hagyó-, a Hunvald- vagy a Sukoró-ügyre gondolni.

Mint fogalmazott, az emberek a 2010 előtti időszakban rendetlenséget, szegénységet, káoszt, jogbizonytalanságot és a közbiztonság hiányát láthatták az országban, védtelen, idős, fogyatékkal élő emberek ezreit támadták meg, a fiatalok pedig nagy veszélynek voltak kitéve, ezért mindenképpen szükség volt az új Btk.-ra, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.

A Fidesz a "három csapással" már korábban eleget tett annak az elvárásnak, hogy legyen kemény, határozott - hangsúlyozta Papcsák Ferenc, hozzátéve ugyanakkor: "sajnáljuk, hogy a büntetőbíróságok még nem érzékelik ezt a törvényt", amely szerint a "három csapás" hatálya alá tartozó esetekben az ítélet kiszabásánál a bíró nem mérlegelhetne, ehhez képest az elmúlt napokban csak kilenc évet szabott ki egy visszaeső bűnözőre, miközben tényleges életfogytiglanra kellett volna ítélnie.

A politikus kitért a büntethetőségi korhatár 12 éves korra való leszállítására is bizonyos bűncselekmények esetén, amellyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben a 12-14 év közöttiek hét esetben öltek embert, több százszor raboltak, csaknem negyven esetben követtek el erőszakos közösülést, majdnem ezer alkalommal pedig szándékos testi sértést.

Mengyi Roland, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, kiállt amellett, hogy az új Btk. választ ad a vidéki emberek problémáira is, mert a büntetőjogi szigorítások igenis visszatartó erőt jelentenek az elkövetőknek. A legfontosabb módosítások között említette, hogy a jogos védelemből kikerült az arányosság a tényállás megfogalmazásánál. Lincselés, éjjeli késelés, 12-13 évesek által elkövetett rablás, időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények, erdei falopások - ezeknek, a Borsodra különösen jellemző cselekményeknek mindegyikére reagál az új büntetőkódex a fideszes képviselő szerint.

Olvasóink írták

 • 3. papika56 2012. június 27. 13:13
  „Papcsák ---politika--bűnözés ...nem kell hátrafele mutogatni --mert ma is ugyan ez van --MÉG NYÍLTABBAN mit évekkel ezelőtt.
  A politikusok a legnagyobb fehérgalléros bűnözők , maffia vezérek !!
  a világon itt a 3. LEGNAGYOBB a korrupció !!!!
  Szigorítani az : emberölést --halállal büntetni,
  az adócsalót min. életfogytig, elszámoltatni .22 évre visszamenőleg a kőgazdagokat !!”
 • 2. deszkás 2012. június 27. 13:10
  „Papcsák Úr! Ön is kapni fog abból a levélből amiben kérdéseket tettem föl a Fidesz első kormányzása idején -velünk- történtekről.”
 • 1. dmonlájn 2012. június 27. 12:08
  „Idén elég a Fidesz-Simicska- vegyépszerre gondolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatala: rend és egészségügy nélkül nem lehet társadalmat építeni

A rendőrfőkapitány ezt A foglalkozás-egészségügy aktuális kérdései címmel tartott nemzetközi… Tovább olvasom