Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Takarékos adózás

A nemrég megszületett adótörvény szabályozásainak figyelembevételével kell átgondolni: mi az, amit még idén érdemes megtenni, mi az, amit jobb jövőre halasztani. Így néhány adófizetési kötelezettség megtakarítható.
Vállalkozók körében elterjedt „szokás", hogy év végéhez közeledve az adóminimalizálás miatt vásárolni kezdenek. Több tárgyi eszközt, amit valószínűleg előbb- utóbb egyébként is megvennének, még december 31-e előtt beszereznek, hogy azok árát költségként leírhassák. Ám az adózási szakértő más, ennél praktikusabb tanácsokat is összegyűjtött lapunk kérésére. Az APEH megyei igazgatósága titkárságvezetőjének tájékoztatása révén vállalkozások és magánszemélyek is legálisan mérsékelhetik adófizetési kötelezettségüket.

Jelentős megtakarítás érhető el annak a szabályozásnak a következtében, amely 2004-től megszünteti az adóhitelt. A minél korábbi visszafizetését ugyanis kedvezményekkel ösztönzi a törvény. A legközelebbi éves bevallást követően az adóhitel összegét az adóhatóság határozattal állapítja meg és azt az adózónak érdemes október 31-ig befizetni. A visszafizetési kedvezmény így csaknem a felét elengedi a hitelnek, tudtuk meg az APEH megyei igazgatóságának titkárságát vezető dr. Horváth Szabolcstól. Szintén magánszemélyek figyelmébe ajánlotta a szakember a „Sulinet" adókedvezményét.

Most még nincsenek elkésve a pedagógusok, a nappali tagozatos tanulók és az iskolások szülei: akár legközelebbi éves adóbevallásuknál élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha még idén a meghatározott számítástechnikai eszközök köréből vásárolnak. Az ár összegét, legfeljebb 60 ezer forintot levonhatnak adójukból. Értékesebb eszközöknél ezt több éven át, azaz háromszor is megtehetik; egy gyerek esetében mindkét szülő élhet a lehetőséggel.

Jövőre nem vonható le az adóból a cégautók javítására, karbantartására, üzemeltetésére fordított költség áfája. Ez kedvezőtlen változás a vállalkozók számára, ám azzal pénzt spórolhatnak meg, ha még idén javítóműhelybe viszik autójukat szervizeltetni.

Halassza el beruházását!

A fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházásukat, kutatási-fejlesztési tevékenységüket viszont érdemes jövőre halasztaniuk. A törvény ugyanis 2004-ben több adókedvezményt biztosít ehhez, könnyíti a feltételeket, bővíti a lehetőségeket. Így például nemcsak önálló környezetvédelmi vagy szélessávú internetszolgáltatást biztosító fejlesztéseknél, hanem élelmiszer-higiéniai feltételek megteremtését célzó beruházásoknál is igénybe vehető adókedvezmény. A középvállalkozásoknak másfajta beruházásaikkal sem érdemes sietniük, mert jövőre már rájuk is kiterjesztik a 30 millió forintos adóalap-kedvezményt, amely eddig csak a mikro- és a kisvállalkozókra vonatkozott. Ha más okok miatt nem feltétlenül szükséges, inkább jövőre vegyenek új irodát, újítsák fel a mostanit, helyezzenek üzembe új gépsort.

Építési telkek áfája

Sokakat foglalkoztat az építési telkekre bevezetett általános forgalmi adó. Ám azt néhányan nem tudják, hogy a változás a magánszemélyekre nem vonatkozik. Ha ők akarják értékesíteni telküket, nem keletkezik áfafizetési kötelezettség. A cégeket érinti az a módosítás, amely szerint jövő évtől a tulajdonukban lévő telkek eladáskor a 25 százalékos adókulcs alá esnek. (Egymillió forintos telek 250 ezer forinttal többe kerülhet.) Ennek persze többek szerint lehet közvetett hatása a magánszemélyekre is. Ha például cégtől akarnak telket venni, vagy ha a változás a telkek általános drágulását eredményezi. De ez egyelőre csak spekuláció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Residence Kristal (Marilleva - Folgardia)

Tovább olvasom