Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Takarékosság a hiány ellen

– A 2004-es költségvetés hiányának kérdésében kérlelhetetlen vagyok – jelentette ki Medgyessy Péter. – Ha a kabinet tervezett intézkedésein könnyíteni akarunk, akkor meg kell találni annak ellentételét is – tette hozzá.
Medgyessy Péter miniszterelnök
Medgyessy Péter miniszterelnök háttérbeszélgetésre hívta a megyei napilapok vezetőit nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy még a jövő évi költségvetés parlamenti vitája előtt személyesen adjon tájékoztatást a kormány céljairól, szándékairól az újságok képviselőinek, s a mintegy két és fél millió olvasójuknak.

A kormányfő bevezetőjében elmondta, az elemzések azt mutatják, hogy a várt gazdasági fellendülés nem következett be sem Amerikában, sem az EU-ban, s egyelőre nem is várható. Ez kedvezőtlenül hat a magyar gazdasági növekedésre is.

A büdzsét nagymértékben terhelik továbbá azok a „régi igazságtalanságokat enyhítő" intézkedések, amelyeket a kormány hatalomra kerülése után megtett (pl. jelentős béremelések a közszférában). A reálkeresetek két év alatt 22 százalékkal nőttek. Ennek az árát is meg kell most fizetni.

Ugyanakkor a négyéves kormányzati cikluson belül új szakaszhoz érkeztünk – állapította meg a miniszterelnök. A ma kérdése az, hogy miként tudjuk megteremteni a gazdasági fejlődés háttérfeltételeit. Ennek elemeként 2004-ben az erőket a fejlesztésekre koncentrálja a kormányzat. Ezen belül három terület élvez előnyt: az autópálya- és autóút-építés, a Vásárhelyi-terv (ez a Tisza-völgy hosszú távú árvízvédelmét szolgálja) és a metróépítés.

Jelentős kötelezettséget ró a költségvetésre az a vállalás is, mely szerint jövőre az EU-tól érkező 25 százalékos agrártámogatást az állam 30 százalékkal kiegészíti.

Nem enged a 3,8-ből

Fontos továbbá, hogy a lehető legtöbb EU-pénzhez juthasson hozzá Magyarország. Az ehhez szükséges hazai forrásokat is biztosítani fogja a kormányzat – ígérte a miniszterelnök.

Mindezek figyelembevételével kell megtervezni tehát a jövő évi költségvetést, mégpedig úgy, hogy az államháztartás hiánya nem lehet nagyobb a kormány által elfogadottnál, azaz a GDP 3,8 százalékánál. „Ebből nem engedek – jelentette ki a kormányfő –, mivel létkérdés, hogy hazánk megőrizze a nemzetközi gazdaság bizalmát."

Meg kell találni minden ellentételét

Újabb fontos elem a versenyképességünk javítása. Ezt szolgálta a közelmúltban végrehajtott forintárfolyamsáv-eltolás. Ez mintegy 500 milliárd forint többletbevételhez juttatja az exportra termelő hazai cégeket.

A kormány tervezett takarékossági intézkedései kapcsán Medgyessy Péter elmondta, lehet azokon módosítani, de minden könnyítő változtatásnak meg kell találni az ellentételét. Vonatkozik ez a távfűtés és az újságok áfájának növelésére, a személyi jövedelemadó csökkentésének elhalasztására és az adókedvezmények megkurtítására egyaránt.

A Kisalföld többször foglalkozott két, jelentős idegenforgalmi beruházással, melyeket megyénkben terveznek: a Kristályváros néven ismert kaszinókomplexummal, amely amerikai tőkéből valósulna meg, illetve Máriafürdővel, amely holland pénzből épül. Megírtuk azt is, mindkettőhöz kormányzati segítség szükséges.

Támogatja-e a kormány?

Támogatja-e a kormány ezeket az elképzeléseket? – tudakolta a Kisalföld munkatársa a miniszterelnöktől. Medgyessy Péter elmondta, bár hallott már ezekről a tervekről, de a két beruházás részleteit még nem ismeri. Így csak általánosságban tudott nyilatkozni: „Egy még nem létező, de várható állami bevétel egy részéről szívesen lemondok, ha ez segíti a bevétel megvalósulását."

85-ös főút: gyorsítás csak 2006 után

Nem jó hír viszont a soproniaknak és a győrieknek, hogy a két várost összekötő 85-ös gyorsforgalmi út építési munkálatai az érvényben lévő közúthálózat-fejlesztési terv alapján 2006 előtt nem kezdődnek meg. A program szerint 2006 és 2015 között kell megépíteni a szakaszt.
A brókerbotrány hatásait firtató kérdésre válaszolva kijelentette: az eset alapvetően közbűntény, s aszerint kell kezelni. Végig kell tehát vizsgálni annak minden részletét, s a törvény szigorával kell eljárni mindenkivel szemben, aki bűnös. Mindamellett véleménye szerint három súlyos mulasztás is kellett a milliárdos sikkasztáshoz: a bankon belüli ellenőrzés, az auditor és a PSZÁF hibája.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárdos rábás veszteség

„ Nem lepett meg bennünket, hogy az első félévet 3,3 milliárd forint veszteséggel zártuk,… Tovább olvasom