Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Talajtakarással nyújtanák a szezont

Változatlan felvásárlási árak mellett többet termeltek idén a rábaközi uborkások.

Támogatás csak a „nagyoknak"

Annak, hogy egyre kevesebben foglalkoznak uborkatermesztéssel, több oka is van. Legfontosabb természetesen a felvásárlási árak alakulása, azok ugyanis az utóbbi néhány évben nem emelkedtek. Ráadásul a kistermelőknek, belterületen, azaz a kertben gazdálkodóknak nem jár támogatás, csupán a „nagyok" részesülhetnek állami dotációban.

Mennyiségre, minőségre nincs panasz

A termés minőségével idén sem volt gond, a piac és a feldolgozók elfogadják és keresik is a rábaközi uborkát. Az ültetvényeket szerencsére elkerülték az olyan komoly betegségek, fertőzések, amelyek korábban tizedelték a sorokat.

Gyapay Gézáné
A mennyiségre sem panaszkodhatnak a termelők. A Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) vezetője, Szalánczy Zsolt számításai szerint egy darab uborkamagról idén 2–2,5 kilogramm termést lehetett leszedni. Ez folyóméterenként 10 kiló feletti átlagot jelent, ami a tavalyi 7–8 kilóhoz képest 20–25 százalékos emelkedés.
– Azok a termelők, akik az elmúlt évek nehéz körülményei ellenére is „talpon maradtak", mindent tudnak az uborkáról. Ennek is köszönhető, hogy magasabb termésátlagot sikerült elérnünk ebben az évben – fejtette ki Szalánczy Zsolt. – Nagyon fontos, hogy a legalkalmasabb fajtákat válasszuk ki és a technológia megfelelő alkalmazása is elengedhetetlen.

Új technológia: talajtakarás

A TÉSZ-elnök szerint elképzelhető, hogy újabb módszereket is ki kell próbálni a versenyképesség megőrzéséhez. Szeretnék például a termésidőt „megnyújtani".

– Azt a tapasztalatok alapján tudjuk, hogy jó esetben szeptember végéig lehet szedni az uborkát. Szeretnénk a szezon kezdetét előbbre hozni. Ezt a törekvést persze alá kell támasztani szerződéskötésekkel, és ezek után is csak megfelelő felvásárlási igény esetén lehet megvalósítani.
A megoldás pedig a talajtakarásos módszer lenne – mondta Szalánczy Zsolt. – A nagyobb termelők már most sikeresen alkalmazzák a fekete fóliás takarást, hatékonyabb módszer viszont a fátyolfóliás. Megnyugtató lenne, ha egyre több nagyobb termelő lépne be a piacra, ezzel is erősíteni tudnánk jelenlétünket. Vonzó lehet számukra a külterületi támogatás, ami gyakorlatilag a gabonások dotációjával egyezik meg, illetve az agrár-környezetvédelmi támogatás – tette hozzá az elnök.

Nyolcvan helyett mára harmincegy

Gyapay Gézáné Szilsárkányban tíz éve uborkafelvásárló, mellette idén ötszáz méteres ültetvényen termelt is. A faluban csupán nála van válogatógép, noha korábban öten is foglalkoztak felvásárlással a községben.

– Nyolcvan tonna körül idén is átvettünk, harmincegy termelőtől. Nem is olyan rég még nyolcvanan hozták hozzánk a termést, pedig akkor nem egyedül voltunk felvásárlók a községben – tájékoztatott Gyapayné. – Az árak nem emelkedtek jelentősen, sőt, azt mondhatom, hogy a tíz évvel ezelőtti szinten mozognak. Azt vettem észre, hogy az emberek már nem azon gondolkodnak, hogy megéri-e vagy nem. Az uborkaszedés megélhetés. Ha valaki azt akarja, hogy legyen tüzelője vagy a gyerekeit iskolába küldhesse, és más lehetősége nincs, belevág.

Gyapay Gézáné úgy látja, azok a családok, melyek berendezkedtek a termelésre, már nem hagyják abba. Ugyanúgy, ahogy a Gyapay család sem. Idén ők is kipróbálták a fekete fóliás termelést és számításaik bejöttek. Ahogy az asszony fogalmazott, jövőre is maradnak az új módszer mellett.

Felvásárlási árak jövőre

A 2–5-ös méretért 180 forintot, a 3–6-osért 130 forintot, az 5–8-asért 80-at, a 6–9-esért 70-et, a 9–12-esért 30-at, a 12–14-esért pedig 10 forintot fizetnek a következő szezonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Józsi nélkül elment a bajnokság

Megviselte ez az év a győri Csiszár Józsefet, a Komszol tekecsapatának versenyzőjét. Tovább olvasom