Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Talán elfogadja az uniós áfadöntést Lengyelország

Lengyelország napokon belül, talán már szerdán csatlakozik a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfa-lehetőségének a meghosszabbításáról született uniós megállapodáshoz – jelentette ki kedden este egy vezető lengyel kormányzati illetékes.
A név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy Lengyelország nagy valószínűséggel napokon belül, akár már szerdán elfogadja az uniós megállapodást. Lengyelország hétfőn elutasította és ezzel megakadályozta az Európai Uniónak azt a tervét, hogy továbbra is alkalmazni lehessen a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfa-kulcsait.

Az egyezség csak akkor léphet életbe, ha mind a huszonöt tagország csatlakozik hozzá. Az eredeti huszonkét egyetértőhöz vasárnap estéig csatlakozott Csehország és Ciprus, és csupán Varsó nem adott választ az eredetileg vasárnap éjfélig szabott határidőig. A soros osztrák elnökség hétfőn Brüsszelben bejelentette, hogy keddig meghosszabbította a határidőt. Hétfőn este azonban a lengyel pénzügyminiszter bejelentette, hogy nem támogatja az elképzelést, ami szerinte ellentétes a lengyel emberek és az ország érdekével.

Amennyiben Lengyelország mégis beadja a derekát, minden régi és új EU-tagország számára lehetővé válik, hogy a szóban forgó, munkaigényes szolgáltatások esetében alkalmazhassa a kedvezményes áfa-kulcsot. Az új kelet- és közép-európai tagállamoknak kedvez, hogy a távfűtés ügyére is sikerült kiterjeszteni a kedvezményes áfa rendszerét. A megállapodás eredetileg 2005 végéig volt érvényben és együttes akarattal 2010-ig marad hatályban. Megállapodás hiányában a brüsszeli bizottságnak meg kell indítania a szabálysértési eljárást azzal a kilenc régi tagországgal szemben, amelyek továbbra is alkalmazzák a legalacsonyabb, 15 százalékosnál kisebb kulcsot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom