Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Talán még nem reménytelen

A csődöt jelentett Uniontext Kft. dolgozói félnek attól, hogy munka és pénz nélkül maradnak, ezért szakszervezetük országos vezetői tegnap Győrött tárgyalták meg, az elkövetkezőkben várható változásokra hogyan reagálnak.
A szakszervezeti vezetők megbeszélése

– Taktikai egyeztetést tartottunk a helyi szakszervezeti vezetőkkel arról, hogy ha kiderül, elkezdődik-e a felszámolás az Uniontextnél, milyen lépésekkel tudjuk a dolgozók érdekeit védeni – nyilatkozta a Kisalföldnek Keleti Tamás, a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, aki helyettesével, Groszmann Tiborral együtt járt Győrött. A megbeszélésnek erről a részéről nem árult el többet. Azt viszont elmondta: abban érdekeltek, hogy a munkahelyek megmaradjanak. Egyelőre várakozó állásponton vannak, de amint kiderül, milyen döntés születik a csődbejelentés nyomán, újra megyénkbe jönnek. Addig pedig a cég tulajdonosait próbálják felkeresni, mert megkérdőjelezik, hogy gondos gazdaként jártak el. Keleti szerint ugyanis arról is beszélni kell, hogy jutott el a cég idáig. Megemlítette az erkölcsi felelősséget és azt, hogy miután a Graboplast megvette az üzemet, ingatlanvagyon nélkül továbbértékesítette működtetését. Úgy véli, emiatt a kft. dolgozói lehetnek a csőd igazi károsultjai, de még bízik abban, nem feltétlenül lesz e történetnek szomorú vége.

A szakszervezeti vezető egyébként nem először járt az Uniontextnél, a tavalyi elbocsátások kapcsán többször találkozott az ügyvezetővel. Erről lapunk november 25-i, míg a munkásgyűlésen bejelentett csődről a november 4-i számában írt. Azóta Molnárné Fertetics Brigitta, az üzemi szakszervezeti csoport titkára azt is megtudta, hogy a gyár gépeinek eladását egy országos napilapban meghirdették, az árverés napját kitűzték. Ez növelte a ’90-es évek elején már egy felszámolást átélt dolgozók bizonytalanságát. A 10-ig esedékes februári fizetésükért azonban Molnárné szerint nem kell aggódniuk.

Az olcsó kínai áru rontja a hazai könnyűipar helyzetét, míg több nyugat-európai, drága, minőségi terméket előállító cég mégis boldogul a nemzetközi piacon. A veszélybe került textilipar problémáira azonban a szakszervezet az elmúlt években hiába hívta fel a kormányok figyelmét, tudtuk meg Keleti Tamástól. Azt viszont kedvező jelnek ítéli a főtitkár, hogy nemrég tárcaközi bizottság alakult az ügyben és annak révén hamarosan a kormány elé kerül az a tanulmány, melyet az ágazat munkaadói és munkavállalói szervezetei közösen készítettek. Keleti szerint a könnyűipari cégek megmaradása érdekében vámszabályokkal és a behozatal ellenőrzésével kell megoldani a piacvédelmet, adó- és járulékszabályozással kell enyhíteni a hazai üzemek versenyhátrányát, a piacra jutást támogatni kell.

Kapcsolódó cikkek:

Csődben a győri Uniontext Kft. (2003-03-03) >>
Uniontext Kft.: aggódó dolgozók (2002-11-25) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrártámogatás

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatala a napokban az idei… Tovább olvasom