Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Támadnak a gombák!

Valamennyien ismerjük azt a jelenséget, hogy ha nem szellőztetjük ki alaposan a mosógépünket, a gumírozott részen zöldes-feketés, nehezen lemosható foltok jelenhetnek meg. Ez bizony arra utal, hogy a gépünk „begombásodott". A szellőzetlen, sötét, nedves helyeken előszeretettel tenyésznek a különböző gombák, gondoljunk akár a penészekre pl. a pincében. A fény, a száraz levegő, szellőztetés kifejezetten jótékony hatású lehet ilyen esetekben.

Veszélyben a köröm!

A hajlatokban, lábujjközökben megbúvó és szaporodó gombákról már esett szó korábban. De mi a helyzet a körmökkel, melyek nem szoktak állandóan vizesek lenni?

A kórokozó, patogén gombák között az ún. fonalas gombák abból élnek, hogy a szarut bontják. A bőrünkben is van szaru, gondoljunk csak a kültakarónk legkülső rétegének nevére: szaruréteg. Ez mutatja, hogy az ott található, tetőcserépszerűen illeszkedő, már elhalt hámsejtek belsejét teljesen kitölti ez a kémiailag rostos fehérje, a szaru. Még inkább így van ez a körmeinkkel, melyeket hosszanti elhelyezkedésű, szorosan illeszkedő, összetapadó keratinrostok alkotnak. Egy szarubontó gombának maga a Kánaán!

Hol van ilyenkor a védekező- rendszerünk?

Tudni kell, hogy a kültakarónk az immunrendszer szerves részét képezi, de kevesebb benne az immunsejt. Maguk a hámsejtek is képesek falósejtként viselkedni, és folyamatosan portyáznak közöttük ún. antigén („ellenség") felismerő, prezentáló sejtek, mégis előfordul, hogy bejut egy-egy kórokozó ágens észrevétlenül. Ebben szinte észrevehetetlenül pici sérülések is szerepet játszhatnak, pl. ha nagyon kiszárad és így kirepedezik a bőr.

A lábujjaink különösen gyakran vannak kitéve mechanikai ingereknek, így nem csoda, ha nem észleljük ezeket az apró traumákat. Viszont egy gomba igenis felismeri, ha éppen ott van helyben. Ezért is fontos a megelőzésben a cipőfertőtlenítés, a 60 °C-os fehérneműmosás stb. A felázás, nedvesség hatására éppen ellenkezőleg, nagyon megduzzadhatnak a szarusejtek és legömbölyödve elvesztik tetőcserépszerűen szorosan egymáshoz illeszkedő, védő pozíciójukat. A jó megoldás a kettő között van, legyen száraz a bőr, hogy ne tapadhasson meg a gombaspóra, de mégis legyen kellően hidratált, hogy az illeszkedésük a szarusejteknek pontos legyen.

Kenőcs vagy gyógyszer?

A védővonalainkon átjutott patogén gomba anyagcseréjének megfelelően bontani kezdi a körömben levő szarut és szaporodásnak indul. Ilyenkor még besegíthet az immunrendszer, ha időben észleli a betolakodót. De később, amikor már nemcsak a köröm szélében, hanem a körömlemez több mint harmadát érinti az elszíneződés, vastagodás, már legtöbbször valamilyen segítség is szükségessé válik. A lokális gombaellenes készítmények – tapasztalataink szerint – a kezdődő, csekély mértékű fertőzések esetén hatékonyak. Kiterjedt, hosszabb ideje fennálló elváltozás gyógyításához belső (gyógyszeres) gombaellenes terápiára van szükség. A leghatékonyabb a kettő kombinációja – mind belső, mind külső antimikotikus (gombaellenes ) terápia egyidejűleg.

Egyelőre ez döntő többségben vágyálomnak tűnik, mert bár nagyon jó, hatékony gyógyszerek és helyi szerek állnak rendelkezésünkre, ám a költségvonzatuk meglehetősen borsos. Szerencsére az utóbbi időben valamelyest mérséklődtek egyes szerek költségtérítései, de még így is sokaknak luxusbetegségnek számít a körömgombásodás.

A megelőzés

Természetesen a dolgunk az, hogy igyekezzünk felvenni a harcot minden elérhető eszközzel a gyógyításban, és igyekezzünk a hangsúlyt a megelőzésre fordítani. Aki hajlamos gombás fertőzésre, nem ajánlott közös fürdőhelyek, szaunák, még szoláriumok látogatása sem. Kerülnie kell a mezítláb járást és a zárt, nehezen szellőző ruhanemű, cipő viselését. A háztartásban a klóros fertőtlenítőszerek változatlanul hatékonyak a felületek tisztán és csíramentesen tartásában, erre oda kell figyelni.

Persze túlzásokba ne essünk!

Gyakori problémaforrás lehet, ha az egész család ugyanazokat a körömvágó ollókat, körömreszelőket, egyéb manikűr-, pedikűrkészletet használja – fertőtlenítés nélkül. Az sem higiénikus, ha egymás papucsába, cipőjébe „ugrunk bele", még ha csak egy pillanatra is. Érdemes ilyen apróságokra is odafigyelni, hogy megelőzzünk egy esetenként makacs, nehezen uralható problémát. (További részleteket a jövő keddi Gyógy-ír mellékletben olvashatnak.)

Dr. Kiss Zsuzsanna (bőrgyógyász-kozmetológus főorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom