Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Támadnak a kullancsok

A természetben az erdei kisrágcsálók, számos madárfaj és most már maguk a kullancsok is hordozói a betegség vírusának. Magyarországon a sárganyakú erdei egér (Apodemus flavicollis) a legfőbb vírushordozó.
A természetben az erdei kisrágcsálók, számos madárfaj és most már maguk a kullancsok is hordozói a betegség vírusának. Magyarországon a sárganyakú erdei egér (Apodemus flavicollis) a legfőbb vírushordozó. Az erdei vadaktól az egyedfejlődési úton keresztül a leggyakrabban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) fejlődési alakjai viszik át az emberre a vírust.

A fertőződést követő 7–14 napos lappangási idő után jelentkeznek a betegség első fázisának influenzára emlékeztető tünetei: láz, gyengeség, fejfájás, izomfájdalmak. Ezután a beteg egy hét elteltével átmenetileg tünetmentes lesz. A betegség második fázisa magas lázzal kezdődik, és a központi idegrendszer megbetegedéséből fakadóan a következő tünetek lépnek fel: a lázas, fejfájással (depresszióval és memóriazavarral) küzdő betegre heves hányinger tör. A kimerüléssel, gyengeséggel küzdő beteg izom-ízületi fájdalmaktól gyötörten szédül. Az erős fények nagyon zavarják, és az ingerszegény környezetet keresi. Az agy érintettsége miatt görcsök és bénulások, valamint tarkómerevség s egyéb szövődmények léphetnek fel, melyek a teljes vagy részleges gyógyulás kimenetelét erősen befolyásolják. A betegek 15-20 százaléka maradandó szövődményekkel gyógyul, 1-2 százalékuk pedig a leggondosabb kezelés ellenére meghal!

A megbetegedett ember szervezetében lévő kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusának elpusztítására sajnos még nincs gyógyszer. A betegeket tüneti kezelésben részesítik. Ennek okán rendkívüli hangsúlyt kap a betegség megelőzése.

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek közül az emberek számára csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, amely sorozatból áll, azaz több oltás után alakul ki biztos és tartós védelem, melyet háromévente fenntartó dózisú oltással lehet megőrizni. Azok, akik ősszel gondoltak a megelőzésre, már két injekción túl vannak, nekik 9–12 hónap múlva jár a harmadik. Akik a szokásostól eltérő, az ún. gyorsított oltási rendet követték, azaz nyár közepén, rövid időközzel kaptak oltást, azok érdeklődjenek orvosuknál, mikor szükséges újabb oltást felvenniük.

Dr. Esztó Klára bőrgyógyász,
immunológus szakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom