Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Támogatás a trendi tantárgyhoz

Az idei tanévben háromezer középiskolás tanulhatja meg, hogyan bánjon okosan a pénzével. A tőzsde tantárgy, azaz a digitális pénzügyi alapismeretek oktatásához egy megyénkbeli intézmény már biztos támogatást nyert. Félmillió forintot kap a Vocational Academy.
Az Öngondoskodás Alapítvány tavasszal írt ki pályázatot, hogy középiskolákban támogassa a pénzügyi alapismeretek digitális tananyagának bevezetését. A tizenötmillió forintos keret harminc iskolában teszi lehetővé ezt – egy győriben is. A gazdasági tárca által biztosított tizenötmillió forintnak köszönhetően pedig, további harminc iskola is megkaphatja a több mint nyolcvan pályázó közül a félmillió forintot. Így valószínűleg több megyénkbeli iskola is még idén részesülhet a támogatásban.
A győri Vocational Academy már biztosan a nyertesek között van. Molnár Melinda közgazdász-tanár elmondta: eddig is használták az alapítvány digitális tananyagát. Fiatalos nyelvezetét, színes illusztrációit kedvelik a diákok, ezért kapva kaptak a pályázati lehetőségen. Segítségével nagyobb óraszámban építhetik be a témakört és anyagát az üzleti gyakorlat tantárgyba a 11. és 12. évfolyamon és két tanárukat továbbképezhetik. Szerinte mindez azért fontos, mert így szinte észrevétlenül sajátítanak el a középiskolások olyan ismereteket, amelyekre a mindennapokban szükség van.
A www.sulinet.hu/beniani/ weblapcímen elérhető tananyag túlélőcsomagként szolgálhat, bármilyen pályát is választ egy végzős. A Budapesti Értéktőzsde által létrehozott alapítvány azonban nemcsak azért írta ki pályázatát, mert köztudott, hogy a magyarok megtakarítási és befektetési kultúrája a legelmaradottabb Európában és egyesek a pénzügyi analfabetizmus kifejezést is emlegetik ezzel kapcsolatban. Kutatást végeztetett fiatalok körében, melyből kiderült: a mai tinik divatosnak tartják, ha valaki ért a pénzhez. Tudják, hogy okos befektetéssel egy forintból kettőt lehet csinálni és manapság a számtannak ez a változata érdekli őket. Úgy vélik, a jómód tanulható és szeretnék is megtanulni. Fontosabbnak és trendibbnek tartják a pénzügyet, mint a földrajzot vagy a biológiát, egyre többet gondolnak arra, hogyan teremtik meg felnőttként anyagi biztonságukat.
Több szakértő szerint pedig, ha már a középiskolában pénzügyi alapismereteket szerezhetne minden diák, nem fordulhatna elő, hogy annyian veszítsék el millióikat, mint a pár éve bebukott ingatlanszövetkezetek miatt, s nem a legdrágábbnak számító kölcsön, az áruhitel lenne a legnépszerűbb hazánkban.

A fogyasztóvédők is felkészültek

A fogyasztóvédelmi egyesületek is kidolgoztak egy tananyagot és a Tudatos vásárló leszek! című kiadványban foglalták össze. Tavaly háromszáz középiskola harmincötezer diákja kapta meg. Horváth László, a megyei egyesülete elnöke elmondta: megyénkből tíz iskola igényelte tanulóinak az elmúlt tanévben az ingyenes könyvet, idén a többit is megkeresik. Felajánlják ezt a lehetőséget, és azt is, segítenek a tájékoztatásban, a pedagógusok felkészítésében. Az elnök szerint fontos, hogy legalább a fogyasztóvédelem alapjait megismerjék a középiskolások, mert az befolyásolja későbbi életük minőségét. Ez a tudás nagy átverésektől, anyagi károktól kímélheti meg őket. A tananyag témakörei közt szerepel a címkék feliratainak értelmezése, a reklamálás technikája, a marketingtrükkök felismerése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár, a kétszeres apuka

Tovább olvasom