Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Támogatásáról biztosította Barroso az árvíz áldozatait

Támogatásáról biztosította José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Szlovákiában azt, hogy olyan új európai uniós irányelv szülessék, amely megkönnyíti az árvíz sújtotta tagállamoknak a hozzáférést a természeti katasztrófa okozta károk enyhítését célzó uniós pénzekhez.
A vezető uniós tisztviselő hétfőn érkezett kétnapos hivatalosra látogatásra Pozsonyba.

Megérkezése után azonnal helikopterbe szállt és vendéglátója, Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő társaságában Nyugat-Szlovákia, Csehország, Magyarország és Ausztria árvíz sújtotta területei fölé repült. A saját szemével kívánt meggyőződni arról, milyen mértékben szorulnak a természeti csapás sújtotta országok az Európai Bizottság segítségére.

"A bajba jutott embereket igenis segíteni kell, mégpedig azonnal, később majd bőven lesz időnk eltöprengeni azon, hogy az EU keretében a módszeres segítségnyújtás szerkezetének kereteit is megtaláljuk" - nyilatkozta újságíróknak Barroso, arra a tervezett irányelvre utalva, amelynek a célja, hogy megkönnyítse a tagállamoknak segélyek lehívását az Európai Szociális Alapból.

Az Európai Bizottság elnöke és vendéglátója egyetértettek abban, hogy jelenleg túl szigorúak az alaphoz való hozzáférés feltételei. Az alapból segélyre igényt tartó tagállamot ért kárnak meg kell haladnia a 3 milliárd eurót vagy az ország bruttó hazai termékének (GDP) 0,6 százalékát. Az e feltételeken enyhítő tervezett irányelvet az uniós kormányfők még idén júniusban elfogadhatják - vélte Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke a nap során Ivan Gasparovic államfővel is megbeszélést folytatott. A tárgyalás után kijelentette, a huszonötök hajlandók megfontolni további olyan megszorító intézkedések megtételét a fehérorosz vezetéssel szemben, amelyek nem sújtják a fehérorosz polgárokat. Megismételte, hogy az Európai Unió álláspontja szerint az egykori szovjet tagköztársaságban a múlt hónapban rendezett elnökválasztás - amelyet a hivatalos adatok szerint Alekszandr Lukasenko államfő nyert meg - sem tisztességes nem volt, sem szabad.

A portugál vendéget este a pozsonyi várban fogadta Bugár Béla, a szlovák parlament megbízott elnöke, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

Lehetséges, hogy Magyarország az Európai Unió szolidaritási alapjához fordul az árvízi védekezés bizonyos költségeinek és a károk egy részének megtérítése végett - közölte hétfőn Luxemburgban Somogyi Ferenc, a magyar diplomácia vezetője.

Az EU-külügyminiszterek tanácskozásán Somogyi emlékeztette kollégáit, hogy az utóbbi napokban rekordokat döntő árvíz alakult ki a magyarországi folyószakaszokon. Noha a magyar kormány az önkormányzatokkal és a lakossággal együtt mindent megtesz a károk mérséklése érdekében, nem lehet kizárni, hogy azok mértéke szükségessé teszi az EU szolidaritási alapjához fordulást - mondta a miniszter. Ha így dönt Magyarország, néhány hét múlva kerülhet sor a kérelem benyújtására.

MTI/euractiv.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom