Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Támogatják a az egységes budapesti bérlet bevezetését

Budapest közigazgatási határán belül a MÁV és a Volán járatait is használhatják januártól az utasok, ha a Fővárosi Közgyűlés is támogatja az egységes budapesti bérlet bevezetésére vonatkozó javaslatot. A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén egyetértett azzal, hogy ez az új bérlettípus váltsa fel a jelenlegi fővárosi BKV-bérletet és az elsősorban az agglomerációból közlekedők számára árusított egyesített bérletet.
Az egységes bérlet bevezetéséhez várhatóan 930 millió forint fővárosi önkormányzati és 1,86 milliárd állami kompenzációra lesz szükség, az utasoknak viszont nem jelent majd külön költséget. Az egységes bérlettel a fővároson belül körülbelül 120 kilométernyi vasúti szakaszon és sok Volán-járaton is lehet majd utazni. Emellett többletköltség nélkül eljuthatnak az utasok több vidéki állomásra is, például Székesfehérvárra vagy Ceglédre.

A jövő évi BKV-tarifákról még nem tárgyalt a főváros vezetése, de november folyamán a kabinet elé kerül az előterjesztés. Előzetes információk szerint 7,9 százalékos emelés várható. A cég javaslata szerint a vonaljegy a mostani 270 forintról 290 forintra, a felnőtt bérlet 8250-ről 8900-ra, a diákbérlet pedig 3250-ről 3500 forintra nőne.

Az egykori Óbudai Gázgyár területének kármentesítéséről is tárgyalt a Főpolgármesteri Kabinet. A Fővárosi Gázművek 1984-ig itt állított elő városi gázt, a visszamaradt gázmassza egy részét pedig föld alatti tárolókban helyezték el. Így 2550 tonna gázmassza maradt a helyszínen, amely jelentősen szennyezi a talajt. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Hatóság októberben kötelezte a Fővárosi Gázműveket, hogy 2010 augusztus végéig végezze el a kármentesítést. A területet néhány éve ipari övezetből intézményi és lakóövezeti fejlesztési területté minősítették, így szigorúbb talajtisztasági határértékeknek kell megfelelni. Az ártalmatlanítás korábban becsült költsége 5,7 milliárd forint, pénzügyi forrását a Főgáznál erre a célra korábban képzett céltartalék jelentené. A Főgáz és a területet jelenleg kezelő Budapesti Városfejlesztési Zrt. néhány hét múlva számol be a városvezetésnek kármentesítési terv részleteiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz veled, forint?

Úgy tűnik, minden hiába, a forint csak nem akar erősödni és az állampapírhozamok sem lefelé… Tovább olvasom