Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Támogatják a magyarok a kamionok útdíjának bevezetését

A magyarok nagy többsége támogatja, hogy a kamionok közlekedéséért útdíjat kelljen fizetni - derül ki a Szonda Ipsosnak a Levegő Munkacsoport megbízásából készített közvélemény-kutatásából.
A Levegő Munkacsoport MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint 2010-ben júniusában 73 pontos a lakosság egyetértését szemléltető mutatószám arra a kérdése adott válaszra, hogy támogatják-e a nehéz tehergépjárművekre nagymértékű úthasználati díj kivetését; ez a szám 2006-ban még csak 67 pont volt.

A felmérés eredményei szerint a magyarok kétharmada úgy véli: a nehéz tehergépkocsikra jelentős mértékű útdíjat kell kivetni, és az embereknek mindössze 5 százaléka veti el az útdíj bevezetésének tervét. A díj kivetésének lehetőségét négy évvel ezelőtt még a lakosság 10 százaléka utasította el teljesen.

Számottevően nőtt az egyetértés abban is, hogy a kivetett díjakból befolyó összegeket a vasúthálózat fejlesztésére kellene használni (2006-ban 59 pont, 2010-ben 67 pont volt az ezt mutató szám), és a korábbinál is jóval kevésbé gondolják a megkérdezettek, hogy a nehéz tehergépkocsik üzemeltetői megfizetik a járműveik által okozott károkat: négy éve 33 pont, ma 20 pont ez a mutatószám.

A felmérés eredménye igen nagymértékű társadalmi egyetértést mutatott abban is, hogy a vasúti áruszállítás környezetkímélőbb a kamionosnál, az utakat elsősorban a nehéz tehergépkocsik rongálják, a tehergépkocsikra esetleg kivetett útdíjakat az utak javítására kell felhasználni, valamint abban, hogy a kamionok súlyosan szennyezik a környezetet. Ez utóbbi vélemény azonban lényegében nem változott a két felmérés közötti időszakban - a 100 pontos skálán 2006-ban 82-88 volt, 2010-ben pedig 85-87 pont a lakosság egyetértését szemléltető mutatószám.

A kutatást júniusban készítette a Szonda Ipsos, személyes megkérdezéssel 1.000 magyar felnőtt véleményét tudakolva, megismételve a 2006-os közvélemény-kutatás kérdéseit.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. július 17. 18:50
  „Levegő Munkacsoport é s Szonda Ipsos jó párosítás.

  Mind kettő ,,független" kb mint a Mancs !”
 • 3. BagatElla 2010. július 17. 16:46
  „Én támogatom, hogy a külföldi kamionok útdíjat fizessenek abban a pillanatban, amikor belépnek Mo területére (kivéve célforgalom).”
 • 2. deszkás 2010. július 17. 13:56
  „Magasabb bevétel amiből nem látni hogy "visszaforgatják" hogy végre azt a kurva gyorshajtást is be lehessen hajtani.Valaki utánajárt már hogy az értékelésen (ami a hadititok világába tartozik) kiszabják e befizetik e? Mert szerintem NEM!”
 • 1. KolompárRómeó 2010. július 17. 10:35
  „Azaz támogatják, hogy a szállított áru ára növekedjen, azaz támogatják, hogy többet fizessenek mindenért. Pont olyan ez, mint a bankadó. Mindenki fúj a bankokra - jogosan -, hogy micsoda pofátlan extraprofitot termelnek, de arra nem gondolnak, hogy majd ezt is ők fogják megfizetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

65,5 milliárdos nyereséget ért el a jegybank tavaly

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2009. évi mérleg szerinti eredménye 65,5 milliárd forint nyereség -… Tovább olvasom