Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Támogatják a megújuló forrásokat az emberek

A magyarok több mint fele nagyon fontosnak tartja, hogy erőművek épüljenek Magyarországon - ez derül ki az energiainfo.hu és a Forsense közös felméréséből.
A megkérdezettek túlnyomó része azt szeretné, ha a beruházások részben vagy teljesen állami forrásokból valósulnának meg. A legtöbben a szél- és napenergiát hasznosító erőműveket látnák szívesen.

A felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele nagyon fontosnak, negyedük pedig fontosnak tartotta, hogy új erőművek épüljenek Magyarországon. Leginkább a magasabb jövedelműek és iskolai végzettségűek, illetve a budapestiek vélekedtek így. Csupán minden tízedik ember válaszolt úgy, hogy nem tartja egyáltalán fontosnak az ilyen típusú beruházásokat.

A válaszadók túlnyomó része támogatná, hogy ezek a beruházások állami források bevonásával valósuljanak meg, de csak akkor, ha az erőmű - legalább részben - az állam tulajdonában is marad.

A felmérés szerint az emberek csaknem kétharmada szél-, illetve napenergiát használó erőművet látna szívesen. Legkevesebben az atomerőművek építését támogatnák, csupán a kérdezettek ötöde helyeselne egy ilyen beruházást.

A paksi atomerőmű lehetséges bővítéséről megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek 29 százaléka teljes mértékben támogatná, de magas az elutasítók aránya is. Egy százas skálán mérve 56-os átlagérték jön ki, tehát nagyjából azonos a támogatók és az ellenzők tábora.

A kutatás szerint az esetleges új erőművek kérdésében három csoportra lehet osztani a megkérdezetteket. A társadalom egyik része az átlagnál jobban támogatja az atomerőművek építését és kevésbé más típusokat. Ebben a csoportban többségében idősek, alacsony jövedelműek és alacsony iskolai végzettségűek vannak. A második szegmensbe tartozók a megújuló energiaforrások közül a nap- és szélerőművek építését támogatják az áltagnál jobban. A harmadik tábor körében a hőerőmű és a vízerőmű támogatottsága magasabb az átlagnál, rájuk is inkább az a jellemző, hogy magasabb az időskorúak és alacsonyabb státuszúak aránya.

Az energiainfo.hu és a Forsense áprilisban 1000 embert kérdezett meg telefonon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák elleni támadások: ráéreztek a gyilkolás ízére

A szakértő szerint pszichésen zavart emberek követték el az utóbbi hónapokban romákat ért támadásokat. Tovább olvasom