Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Támogatják a részmunkaidőt

A kormány jelentős támogatást ad a részmunkaidőt kínálóknak. Mitől függ, mennyi a támogatás?

A kormányzat azzal is ösztönzi a részmunkaidős foglalkoztatást, hogy jelentős támogatást ad az ilyen munkát kínáló cégeknek, vállalatoknak. A támogatásból fizethetik a  cégek az érintett dolgozó utazási költségtérítését. Mitől függ, hogy mennyi a támogatás és a térítés összege?

A hosszú időn keresztül munka nélkül lévők, a több gyermeket nevelők vagy a közeli hozzátartozók otthoni gondozását végző személyek elhelyezése, munkához juttatása az átlagosnál lényegesen nehezebb. Személyes, családi, szociális stb. körülmények miatt pedig vannak olyan munkát keresők is, akik szívesen munkát vállalnának a teljes munkaidőnél rövidebb időtartamban. A részmunkaidős foglalkoztatás esetenként előnyös lehet a munkáltatónak is, ha maga a munka természete, mennyisége nem igényli a teljes munkaidős foglalkoztatást. Ezt a körülményt ismerte fel a jogalkotó, és állapított meg a munkáltató számára részmunkaidős foglalkoztatás címen támogatási formát, segítve ezzel az átlagosnál rosszabb foglalkoztatási körülmények között lévő személyek elhelyezését. 

A Munka Törvénykönyve hatályos rendelkezése szerint a teljes munkaidő mértéke napi 8, heti 40 óra. A részmunkaidős foglalkoztatás támogatása körében annak a munkaadónak nyújtható támogatás, aki legalább a teljes munkaidő felét, de legfeljebb háromnegyedét elérő munkaidőben olyan személy foglalkoztatását vállalja, akit a munkaügyi központ legalább 3 hónapja munkanélküliként nyilvántart, vagy akit ilyen időtartamban munkanélküliként nem tart nyilván, de saját háztartásában legalább egy 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevel, vagy a szociális törvény alapján ápolási díjban részesül. 

Támogatásként a részmunkaidős foglalkoztatással alkalmazott személy munkabére és járulékai együttes összegének legfeljebb 75 százaléka, és/vagy a munkába járással kapcsolatban felmerült helyközi utazási költségek munkaadót terhelő része téríthető meg egészben vagy részben. 

A munkabér járulékain az egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot a munkaadói járulékot, valamint az egészségügyi hozzájárulást kell érteni. Támogatásként tehát a jövedelemadót is tartalmazó bruttó bér és járulékai együttes összegének maximum 75 százalékos megtérítését lehet igényelni. 

A hatályos szabályozás szerint a munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni a munkába járást szolgáló bérlettel vagy teljes árú menetjeggyel való elszámolás ellenében azok díjának 86 százalékát, ha az illető országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán utazik. Ha elővárosi vasúton, illetve helyközi díjszabással közlekedő helyi és távolsági autóbuszon jár be munkahelyére, akkor a támogatása mértéke a jegy árának 80 százaléka. A szóban forgó támogatás tehát ezeknek az  utazási költségeknek a munkáltató részére történő megtérítését jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horrormánia a mozikban

Nyáron 12 horrorfilmet mutatnak be Amerikában, ami duplája a tavalyi  felhozatalnak. Tovább olvasom