Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Támogatták Matolcsy javaslatát: börtönfejlesztésre fordítanák a pénzt

A korábban belügyi célokra használt ingatlanok eladási árát fordítanák börtönfejlesztésre.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága egyhangúlag támogatta hétfői ülésén a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kezdeményezett javaslatot, hogy a korábban belügyi célokra használt ingatlanok eladási árát börtönfejlesztésre fordítsák.

Az idei költségvetési törvény módosító javaslatának zárószavazás előtti módosító indítványaként megjelent szöveg szerint a Belügyminisztérium két vendégházának több mint 2 milliárd forintos induló árából végül befolyó pénzből a szirmabesnyői börtön 500 férőhellyel, az állampusztai börtön solti telephelye pedig 250 férőhellyel bővül.

A szirmabesnyői börtön bővítése gazdaságos, könnyűszerkezetes technológiával történne.

Nyikos László (Jobbik) bizottsági elnök kérdésére a kormány képviselője elmondta, hogy az állami ingatlanok eladásából befolyt vételár a költségvetés egyenlegét javítja, kivéve, ha a költségvetési törvény nem tesz kivételt. Eddig a MIG 29-es repülők és az egészségügyi ingatlanok eladása volt kivétel. Az előbbiből befolyó pénzt a honvédség, az utóbbiból befolyót pedig az egészségügy használhatja fel. E sorba kerülnek be most a belügyi ingatlanok.

A bizottság az MSZP-s képviselők tartózkodásával támogatta azt, hogy az esztergomi önkormányzat ne havi egyenlő részletekben, hanem három részletben fizesse ki az állam által átvett intézményeinek működtetéséhez adandó hozzájárulást. Az állam ez év elején 12 intézményt vett át, ezek működtetéséhez 1.118,7 millió forintot köteles fizetni Esztergom.

Az MSZP-s képviselők kifogásolták, hogy csak a bizottsági ülésen kapták meg ezt - a szintén Matolcsy György által jegyzett - módosítást, így nem volt idejük kialakítani az álláspontjukat. Attól tartottak, hogy ez "a vasárnapi népszavazás szankciója", de a kormány képviselője kifejtette: a városnak engedmény a három részletben való fizetés, mivel ez jobban igazodik a bevételeihez.

A bizottság nem támogatta az egészségügyi bizottságnak a helyi adótörvény módosításához fűzött indítványát. A javaslat mentesítette volna a négynél nem több gyógyszertárat üzemeltet vállalkozásokat az ingatlanadó fizetés alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: 6-8 milliárd hiányzik a szakképzésből

Az ellenzéki párt kifogásolja, hogy tanév közben csökkent a szakképzési normatíva, tanulónként évi… Tovább olvasom