Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tanácsok kezdő síelőknek, snowboardozóknak

Hogyan válasszunk szállást? Mikor utazzunk? Milyen pályán tegyük meg első próbálkozásainkat? Mire érdemes figyelni, amikor síbérletet vásárolunk? Hasznos tanácsok kezdőknek.

Síterep kiválasztás

Kezdőként, tanulás céljára nem szükséges rögtön egy francia sítereppel kezdeni. Mindenképpen olyan legyen, ahol van kezdők számára megfelelő pálya, és felvonó; egy közeli osztrák, szlovén, szlovák, esetleg egy közelebbi olasz pálya tökéletesen megfelel. Bár vonzónak hangzik a 100, 200, vagy még több kilométeres pályarendszer, de egyelőre minek? Jobb a fokozatosság, így egyre jobban tudjuk élvezni majd a nagy pályarendszerek varázsát.

Síbérletválasztás

A síelés egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - költségtényezője a síbérlet. A bérletárak tekintetében  - leggyakoribb célországok között -  nagyjából a következő a sorrend: Ausztria > Franciaország > Olaszország > Szlovénia > Szlovákia. Kezdőknek általában nem javasolt a heti bérlet váltása. Sok helyen (Ausztriában majdnem mindenütt) vásárolható ún. pontos bérlet, amiből az adott felvonónál érvényes pontszámot vonják csak le, így akár fele árból is megúszható a heti síelés.  Ismerve sajnos a magyar mentalitást (tisztelet a kivételeknek), nem ajánljuk a variálást. Hiába ingyenes például a gyerekbérlet, rögtön észreveszik, ha azzal akarunk beszállni, a fényképes bérleteknél pedig néhány helyen (pl. Olaszországban) azt is regisztrálják, hogy férfi, vagy nő a használó, s rögtön kiszűrik, ha más bérletével próbálkozunk, a bérletkapu ugyanis minden információt jelez a kezelő felé.

Síelési időpontjának kiválasztása 

Télen és nyáron is vannak szezonális időszakok; általában főszezon a szilveszter (kb. dec. 24-jan. 4-ig), valamint a teljes február és részben a március. Jelentős árkülönbségek vannak a szállás- és részben a síbérlet-árakban is. Tanulásra kiválóan alkalmas a január is, vagy a december, amikor kevesebben is vannak, decemberi időpontválasztásnál azonban mindenképpen érdemes érdeklődni a kiválasztott síterep hóviszonyairól!

Szállásválasztás

Általában az apartmanos szállás a legkelendőbb, elsősorban az ára, másodsorban pedig a viszonylagos kényelem, tágasság szempontjából. Sajnos az osztrák árak még így is elég drágák, viszont nagyon kényelmesek,  tágasak az apartmanok. Ha nem ragaszkodunk a pályaszálláshoz - ami azt jelenti, hogy autózni, vagy síbuszozni kell a legközelebbi felvonóig -, akkor jóval olcsóbban is megúszható a szállásdíj, és az a 10-20 perc utazás nem a világ. Az egyik legolcsóbb szállásmegoldás Franciaorszában található, amelyek szinte kivétel nélkül pályaszállások. Hátrányuk viszont a meglehetős szűkösségük, és az apartmanban található minimum egy emeletes ágy, ami alól ritkán van kivétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnap időutazással

Időutazással emlékeztek meg vasárnap estétől ma hajnalig a Győri Nemzeti Színház, született… Tovább olvasom