Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Tanácsok repülőgéppel utazóknak

A repülés mesterséges környezetben történik, mely némileg eltér a megszokottól és közben nem mindennapos hatások léphetnek fel.
Ezeket néha az egészségeseknél is figyelembe kell venni. Bizonyos betegségekben szenvedők pedig emiatt nem vehetik igénybe ezt az utazási módot. Ha valamilyen idült betegség áll fenn, mindig kérjék ki kezelőorvosuk véleményét az utazással kapcsolatban.

Az utastér légnyomása

A modern repülőgépek 10–20 ezer méter magasságban szállnak, így természetesen az utastérben túlnyomást kell biztosítani a külső környezethez képest. Ilyen magasan ugyanis annyira alacsony a levegő nyomása és oxigéntartalma, hogy az ember életképtelen. Gondoljunk csak arra, hogy a 8000 méteres hegycsúcsokat meghódító edzett hegymászóknak is szükségük van oxigénpalackra. Az utastér légnyomása a közhiedelemmel ellentétben azonban technikai okok miatt nem egyezik meg a tengerszintivel. Az utazómagasságban a légnyomás több mint 1000 méteres tengerszint feletti magasságnak felel meg. A mérsékelten csökkent légnyomás miatt a belélegzett levegő és ennek következtében az artériás vér oxigéntartalma is kissé csökken. Vagyis enyhe oxigénhiányos állapot (hipoxia) alakul ki a szervezetben. Egészséges embernél ez semmiféle problémát nem okoz.


Mire kell odafigyelni?
Emelkedés alatt

Az emelkedés alatt enyhe dobhártyafeszülést érezhetnek, ez veszélytelen és minden esetben magától megszűnik. Ilyenkor a középfülből (dobüregből) a magasabb nyomású levegő a fülkürtön keresztül spontán távozik a garat felé.

Leszállás közben

A leszállás közben jelentkező tompa fültáji nyomás azonban veszélyes lehet, átmeneti halláscsökkenés, igen ritkán középfülgyulladás is felléphet, mivel ilyenkor a fülkürt nem nyílik meg magától. A fülkürt aktív nyitására van szükség a légnyomáskülönbség megszüntetésére, ezt a nyelés segíti elő. Leszállás idején ezért ne aludjanak, szopogassanak cukorkát, igyanak néhány korty folyadékot.

A kisebb gyermekeket cumiztassák. Ha a fültáji nyomás az előbbiekre nem szűnik meg, szájukat becsukva, orrukat befogva kilégzést megkísérelve hozzanak létre túlnyomást az orrgaratban. Ez általában elég arra, hogy a fülkürtöt kinyissa, és a panaszokat megszüntesse. Ha a repülés végeztével a füldugulásérzés nem szűnik meg, akkor forduljanak orvoshoz. Nátha esetén recept nélkül is kapható érszűkítő orrcsepp repülés előtti és alatti alkalmazása segít nyitva tartani a fülkürtöt.
A dohányzás itt is hátrány

Észrevétlenül kissé szaporább lesz a légvételek száma, és ez biztosítja a megfelelő oxigénellátásunkat. Az utastér légnyomásváltozása fel- és leszálláskor fokozatos. A gép emelkedése közben kb. 6000 méterig a légnyomás a tengerszintivel egyezik meg, majd fokozatosan csökken a fent említett értékre. Súlyosabb szív- és érrendszeri, tüdőbetegségek esetén azonban a kismértékben csökkent oxigéntartalom is ronthatja a betegek állapotát. Egészséges dohányosoknál is mérsékelt nehézlégzés jelentkezhet, mert a dohányfüst szén-monoxid-tartalma az oxigént szállító hemoglobin 5–10%-át átmenetileg képtelenné teszi feladata ellátására. Már az utazás megkezdése előtt néhány órával ne dohányozzanak, mert idő kell ahhoz, hogy a hemoglobinhoz nagyon erősen kötődött szén-monoxid kiürüljön a szervezetből.

Hasi puffadás, fájdalom

A külső légnyomáscsökkenés következtében a zárt testüregekben (pl. has) lévő levegő viszonylagos túlnyomással rendelkezik. A fizikából ismert gáztörvényeknek megfelelően tehát a rugalmas üregek kitágulnak, a szilárd fallal rendelkezőkben pedig a nyomás nő meg. A légnyomáscsökkenés a hasi gázok térfogatának kb. 25%-os növekedéséhez vezethet utazómagasságon. Arra érzékenyeknél ez a fokozott hasi gáztartalom puffadásérzést, mérsékelt hasi fájdalmat okozhat. Ezért már a repülést megelőző napon is tartózkodjanak a puffasztó ételektől, ne igyanak szénsavas üdítőket sem.

Dr. Strényer Ferenc belgyógyász, kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom