Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Tánc Petőfi sorai közt

Bozsik Yvette nem sokat kukoricázott Jancsival. Kard ki kard! vette kézbe a halhatatlan vitézt, hogy feledhetetlen műelemzést adjon a saját ízlése szerint.
Ez az Yvette nagyon tud valamit. A táncon kívül is. Nemcsak mer, de nyer is. Extravagáns ötletekkel értelmezte újra az ötödik osztályosok kötelező olvasmányát, Petőfi János vitézét. Sziporkázó és parádés feldolgozásában az elbeszélő költeményből olyan szürrealista látványszínházat teremtett, mely minden percében feszes, egymásra épülő jeleneteivel a III. Magyar Táncfesztivál legszórakoztatóbb és legeredetibb produkciója lett (eddig).
Ha kiemelném bármely részletét, totális káoszként hatna az olvasat. Olyan sok szinten borzolta az érzékeket és érzelmeket – tánc, zene, látvány – , gyúrta eggyé a lírát a dallal, mesét a valóval, népművészetet a futurisztikával, és tette röhejjé a közhelyt, hogy az ízléstelenség totális összművészetté magasztosult.
Vegyük például Jánost, a vitézt, ki a valóságban olyan, mint Pandacsöki Boborján, azaz félhülye és szerencsétlen, de a költészet és képzelet mezsgyéjén batman, az ellenállhatatlan héró. Vagy itt van Juliska, a drága, aki hol ártatlan, mint Hamupipőke, hol Cicciolinához hasonlatos szexbálvány, aki nem rest melltartóját is megáztatni a patakban. És hogy miért gonosz a mostoha ? Mert szexuálisan aberrált domina, aki mást sem akar, mint mindenkit megalázni. Morbid az egész, de Bozsik Yvette erre épít. És hogy dramaturgiai csavar is legyen a hepiend helyett, a szexi Julisé lesz az antijancsi, a szende Julisé az izompacsirta. Úgy kell nekik, éljenek boldogan egymással. Ha tudnak.
(A fesztivál programja ma este a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana, és Ladányi Andrea Memory of... című produkcióival folytatódik.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebáldozat

Hőgutát kapott és elpusztult egy autóba zárt kutya tegnap délelőtt Győrött. Tovább olvasom