Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Táncba zárt lélek - könyv a Győri Balettról

Bombicz Barbara Harangozó-díjas balettművész, a Győri Balett alapító tagja és koreográfusa a társulat alapításának huszonötödik évfordulójára tőle szokatlan feladatra vállalkozott. Táncba zárt lélek – 25 év a Győri Balett ölelésében címmel könyvet írt a társulat negyedszázados évfordulójára.
Jelenet egy Bombicz-koreográfiából: Költöző madarak
Bombicz Barbara Harangozó-díjas balettművész, a Győri Balett alapító tagja és koreográfusa a társulat alapításának huszonötödik évfordulójára tőle szokatlan feladatra vállalkozott. Táncba zárt lélek – 25 év a Győri Balett ölelésében címmel könyvet írt a társulat negyedszázados évfordulójára. A szép kiállítású kötetben megszólalnak a Győri Balett tagjai és mindazok, akik erős szálakkal kötődnek a világhírű társulathoz.
Az ünnepre megjelenő kötet gondolata egy szomorú eseményhez köthető. Bombicz Barbara két évvel ezelőtt veszítette el az édesanyját és akkor megígérte neki, hogy a szeretettel gyűjtött képi anyagot, cikkeket, kritikákat, amelyek a lányáról jelentek meg, gondozni fogja. A balettművésznő ekkor döbbent rá, hogy az édesanyja által gyűjtött archívum nem egyszerűen róla szól, hanem a Győri Balettről.
A második motiváció az volt, hogy Bombicz Barbara a pécsi Janus Pannonius-egyetemen művelődési menedzser és felnőttképzési szakon végzi tanulmányait. Diplomadolgozatában a kultúrtörténeti témák között megírta a Győri Balett történetét.

A harmadik megerősítést Turán Róberttől kapta, aki arra biztatta, hogy az élőszóban elmesélt hihetetlenül izgalmas történeteket papírra vesse.
„Már az elején letettem arról, hogy más írja meg a könyvet, mert a történeteknek én is részese voltam és furcsán, idegenül hatott volna, ha a kívülálló szemével láttatjuk a történéseket, eseményeket. Az életem egybeesik a Győri Balettével, de ez csak egy szemszög volt. Ezért a társulatból is választottam riportalanyokat, hogy az olvasó az ő látásmódjukat is megismerje a történetünkkel kapcsolatban" – mondja Bombicz Barbara.

A visszatekintésekből az is kiderül, hogy a megszólítottak közül többen is a Győri Balett alapítását a magukénak vallják, olyan erősen kötődnek a társulathoz.

A könyvhöz Pozsgay Imre írt előszót, aki a balett születésekor kulturális miniszterként egyengette a társulat megalapítását.
Kaán Zsuzsa tánctörténészként XIV. Lajostól vezeti fel a balett történeti alakulását a vele készült interjúban. A tanárnő több alapító tagot is tanított táncstúdiójában és a végzős balettnövendékeket ő ismertette össze Markó Ivánnal.
Cserhalmi Imre a Kisfaludy Színház igazgatójaként kötötte meg a szerződéseket a Győrbe érkező fiatalokkal. Az egykori igazgató a működéshez szükséges pénz előteremtéséről és a társulat befogadásáról vall a könyvben.
Háry Béla az MSZMP megyei titkáraként sokat tett a Győri Balett megalakulásáért. Az ő szava és szeretete nélkül nem jöhetett volna létre a társulat. Sajnos a könyv megjelenését már nem érhette meg.
Gyimesi Tamás a balett történetének második évében életre hívott iskola igazgatójaként mesél az utánpótlás-nevelésről.

Természetesen Markó Iván, Gombár Judit, Kiss János is feleleveníti emlékeit. Bészné Molnár Ilonáról, a balett gazdasági igazgatójáról kiderült, hogy nemcsak a száraz számokhoz ért, hanem mint szerető, gondoskodó anya nyilatkozik és szeretettel vigyázza ezt a kis birodalmat.
Hécz Péter fővilágosító huszonöt éve, a kezdetektől velünk dolgozik. Emlékei gazdagítják a könyvet. Cseh Istvánné Vilmával a táncfesztiválon ismerkedtem meg. Ő a saját elfogulatlan látásmódjával, kritikusan, független nézőként értékeli az együttes munkáját.
Pór Anna 91 éves bölcs, letisztult érzelmeivel értékel bennünket. Ő a táncszövetség elnöke volt és kritikái sokat segítettek a munkánkban. Ladányi Andrea egy rövid interjúval járult hozzá a könyvemhez.
William Fomin koreográfusként, Pátkai Balázs vezető szólistaként az iskolai képzésre emlékezve nyilatkozik és Cserpák Szabina az életben is párjaként mondja el gondolatait. Végezetül egy növendékemet az édesanyjával együtt kérdeztem. Szépen és érzelmesen vallanak a táncművészet szépségeiről és a táncospálya örömeiről. Természetesen a saját emlékeimet is megírtam, ami érzelmeimet alaposan felkavarta. Végül is arra jutottam: minden úgy volt jó, ahogy történt" – mondja Bombicz Barbara.

A szerző alaposan felkészült a könyv írására: könyvtárakat, levéltárakat keresett fel és kutatómunkájában az összes Győri Balett-bemutatót feltérképezte. Idővel, fotóval, kritikával kiegészítve tárja mindezt az olvasó elé. Külön figyelmet szentel a turnéknak és az ott történt érdekes sztoriknak. A könyvet 300 fotó illusztrálja.
A könyv szép kiállítása Kurcsis László grafikusművész munkáját dicséri.

A szerző húga, Bombicz Petra szakmai tanácsokkal segítette a könyv megszületését.

A szöveget Pátkai Tivadar és Horváth Sándor Domonkos gondozta. A könyv nyelvi lektora dr. Unti Mária volt. A kötet kuriózumát adják Szűcs Piroska rajzai, amelyeket a balettművészekről készített.
Bombicz Barbara több olvasóréteget céloz meg a Táncba zárt lélek című munkájával. Ajánlja a balettszakmának, történelmi dokumentumként szánja illékony művészetükről, és a nézőknek, akik a szívükben érzik egy-egy darab szépségét. Ez a kötet az emlékek felidézésével közelebb hozza lelkünkhöz a táncművészetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsak idénymunka

Mind a középiskolások, mind az egyetemisták, főiskolások körében egyre népszerűbbek a különböző diákmunkák. A diákok általában zsebpénzüket, ösztöndíjukat szeretnék megtoldani egy kis pluszpénzzel, de az elmúlt évek tanulsága szerint egyre többen saját továbbtanulásukat finanszírozzák a „diákmelóval”. A diákszövetkezeteknél feltétel a nappali tagozatos diák-viszony. Tovább olvasom