Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Táncos lábúak és lepénylesők

Tucatnyi nemzet táncos lábú fiainak, leányainak énekétől, zenéjétől, talpdobogásától volt hangos a hét végén Győr belvárosa. A folklórgálákat a vásárfiát kínáló árusok, a sülő lepény illata és a nemes nedűk választéka tette még vonzóbbá.
Tíz külföldi és nyolc megyénkbeli együttes részvételével rendezték meg idén, már tizenharmadszor, Győrött a Nemzetközi Néptánc- és Népzenei Fesztivált. A Győri Nyár rendezvénysorozatába illeszkedő program bonyolítójától Kakuk Jánostól megtudtuk, hogy az indiaiak és a Seychelle-szigetekiek a tervezettől eltérően nem érkeztek meg. Viszont váratlanul csatlakozott a fesztiválhoz egy száztagú orosz csoport, és a Ray Mapu (Virágos Mező) együttes bemutatója is egzotikumnak számított a helyi közönség számára.

Éjszakába nyúló nemzetközi táncokat láthattak a kilátogatók.
A chilei csapat hölgytagja, Arelia Parada elmondta, hogy másodszor járt hazánkban. A magyar vendégszeretet szerinte hasonlít a dél-amerikaihoz. Az ottani népzene viszont jelentősen eltér az európaitól. Néptáncaikat kisebb létszámmal és autentikusabban adják elő, mint nálunk, azaz a hagyományon kicsit se változtatnak. Arelia azonban úgy véli, nem ez számít, hanem az az egyezés, amit a Győrött látott nemzetközi táncforgatagban fedezett fel. A tánc alapelemei mindenütt egyformák, méghozzá szerinte azért, mert ez a mozgásforma a férfi-nő párbeszéd ősi változata. Így a közönség a napközbeni és az éjszakákba nyúló műsorok keretében számos érzelmet ébresztő produkciót láthatott. A legnagyobb tapsot a görög együttes virtuóz férfiszólói kapták.

Kézműveskínálat

A Scheer család azért látogatott ki a hétvégi rendezvényre, mert az édesapa szeretné, ha fiai – Hunor és Koppány – megismernék a különböző népek kultúráját. Az óvodás gyermekek figyelmét igyekszik a népi hagyományok irányába terelni, a fesztivál erre jó alkalmat teremtett. A kicsik néhány öltözetet ugyan furcsának találtak, de vásárfiát örömmel választottak maguknak. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan ugyanis ezúttal is kézműves-bemutatóval, -vásárral egészült ki a táncprogram. A Széchenyi téri sátrakban kékfestő terítőt 1750, sósperecet 220, inget 2800–4000, ólomkatonát 900–12.000, fafúvós népi hangszert 1800–9000 forintért kínáltak. Káldy Károly rábapatonai fazekas már ötödik alkalommal mutatta be termékeit a vásáron. Szívesen szóba elegyedett a vevőkkel a sütéshez-főzéshez használható hagyományos cserépedényekről.

Vásári kóstolások

A leghosszabb sor mindig az agyagharang, azaz a kemencebúb mellett állt, mert abban sült a pompos, amit mifelénk langallónak neveznek. A lepénylesők a hagymás, húsos finomságot a borvidékek utcájában öblíthették le. A legnevesebb hazai pincészetek vásári kóstoltatásának köszönhetően minőségi borokat, igazi ritkaságokat ízlelhettek meg az érdeklődők anélkül, hogy egy egész üvegnyit kellett volna venniük azokból. Egy deciliter bor 100–500 forintba került és a palackozott kiszerelésű nemes nedűket is kedvezményes áron, 900–9000 forintért kínálták a borászok. A kóstoláshoz illő, Győri Nyár feliratos üvegpoharakat 400 forintért adták a pavilonokban, a hazai és a külföldi borfesztiválok bevált gyakorlatát követve.

Győri Nyár >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István, a király - premier Erdélyben

Szombaton a csíksomlyói szabadtéri színpadon rendezik az István, a király című nagy sikerű rockopera… Tovább olvasom