Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Táncosok sült kolbásszal

Az 5. Magyar Táncfesztivál életet lehelt a Győri Nemzeti Színház előtti aszfalt-, műkő katlanba.

A nagyprogramok az épületben, az off bemutatók, koncertek és a sült kolbász sörrel kint a tágas téren várja az érdeklődőket.

Vastaps és mobil a nézőtéren

Frenák Pál egyszemélyes csodája, az alig húszperces kék darab, a Menonno vívta ki talán az első igazi vastapsot a fő helyszínnek számító Győri Nemzeti Színházban. Aztán jöttek sorba a többiek. A Don Quijote

Mauzóleumának interaktív csodája, a Próba porosan is populáris monumentalitása és az Atlantisz varázslata. Bár igaz, hogy a hétszáz fős nézőtér eddig még soha nem telt meg teljesen, átlagban ötszázan voltak kíváncsiak a produkciókra, a művészi sokszínűségre nem lehetett panasz az 5. Magyar Táncfesztiválon. Akadtak darabok, melyek azonnal közel férkőztek a nézők szívéhez, s előfordult, hogy kicsit értetlenkedett a publikum. A Próba előadásában például sokszor érezhetően tapsszünetet tartott a Magyar Nemzeti Balett társulata.

Pedig ez egy balett esetében nem mondható szokványosnak. A darab egyébként pont akkor, amikor a Jézust alakító táncost lelőtték, egy hatalmas zenei szünettel döbbentette meg a nézőket. A csendet azonban megtörte valahol egy zakózsebben élesen csengő mobiltelefon hangja. Tulajdonosa nyilván azért, nehogy felhívja magára a figyelmet, hosszan nem kapcsolta ki a készüléket. Az előadások előtt a fesztiválon nem mond ják be: „Kérjük, kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!" Talán jogosan, hiszen elvárható, ha valaki színházba megy, erre már önmagától figyeljen.

Eszem-iszom a táncosokkal

A Győri Nemzeti Színház előtt felállított sörpadokra a fellépő sztárok éppen úgy kiülnek egy-egy kolbászt enni, mint a fesztivál vendégei. A beszélgetések magyarul, angolul, németül folynak, és a központi téma természetesen a tánc. Közben a szabadtéri színpadon győri és országos csoportok mutatkoznak be, nem kis közönséget ültetve a nyári forróságtól még este is meleg térre. A nagy tömegnek persze vannak hátrányai. Tegnapelőtt például néhány magáról megfeledkezett táncrajongó nem csupán az élményeket, de a díszítésre kölcsönkapott óriási leandereket is magával vitte. Hiába keresték őket, eltűntek a győri éjszakában.

Fesztivál, de csak este 11-ig

A Magyar Táncfesztivál a két évvel ezelőttihez képest sokkal nyitottabb, sokkal élőbb, sokkal több embert mozgat meg. Magyarország táncos városai egy-egy kiváló darabbal áldoznak azért, hogy Győr tényleg a tánc magyar fővárosa legyen, vagy ahogyan az titkos vágyként megfogalmazódott, 2010-ben nemzetközi táncfesztiválnak adjon majd helyet.

A fesztivál lüktetése jól érezhető a városban, legalább annyira, mint a foci-vb-é, és ez óriási szó! Még akkor is, ha este 11 órakor a szóban kiadott győri csendrendelet értelmében még hétvégén is le kellett húzni a rolót a szabadtéri programokon.

Jól látszik, a fesztiválnak szüksége van a város támogatására, és a városnak, a városba érkező külföldieknek nagy szüksége van egy nyelv nélkül is érthető kulturális programsorozatra. Olyan eseményre, amelyről a világ minden táján érthető és csalogató módon lehet kommunikálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom