Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Táncsikerek évadja a Győri balettnél

A Győri Balett évadnyitó társulati ülésén felköszöntötték a jubiláló társulati dolgozókat.
A kampányidőszaknak köszönhetően három alpolgármester, irodavezető és a polgármester is kitüntette figyelmével a társulati ülést, ahol Kiss János felvázolta az új évad lehetőségeit és feladatait.
Az előző évadot berekesztő zárszavában azzal bocsátotta szabadságra nyár elején táncosait, hogy önkritikát gyakorolva beismerte, volt olyan bemutató, ami nem hozott közönségsikert. Ezt a gondolatot vihette tovább a nyári szünetre magával Kiss János, aki tegnap bejelentette, három nagy közönségkedvenccé lett, több mint száz előadást megért darabot is felújítanak. Így kerül újra színpadra a Játék a szerelemről, Az operaház fantomja és a Purim, avagy a sorsvetés.

A Shakespeare-vonulat trilógiával egészül ki, Rómeó és Júlia, Macbeth után Hamletet viszik táncba. A kétfelvonásos estet október 7-én mutatják be Marie Brolin-Tani koreográfiájában. Az ötvenes évekbe helyezett tragédia sajátos értelmezést kap: a koreográfus szubjektív élményként azt is megjeleníti, hogyan látta Svédországból hazánkat.
Bár még csak szóbeli ígéret van Edward Liengtől, világsikerre számíthat a spanyol építész, Gaudi életét bemutató est is. A koreográfus néhány hete megjárta Barcelonát, ahol inspirációkat, emlékhelyeket keresett. A szövegkönyvet az építész unokaöccsének magyar származású felesége, Gaudi Babett írta, aki kifejezetten a győriekkel szeretné életre kelteni az építész drámai életét. A bemutató gáláns szponzorok segítségével valósulhat meg.

Az igazgató az együtte
Új táncosok
s külföldi meghívásairól is szólt. Tizenhat győri táncos osztrák, szlovák és cseh zeneművészek társaságában újévi koncertkörúton vesz részt az Egyesült Államokban és Kanadában. Strauss-muzsikára táncolnak Washington, Baltimore és Florida közönsége előtt december végén és január elején. Az együttes januárban háromhetes nyugat-európai turnéra indul, Németországban, Ausztriában és Franciaországban 14 előadásuk lesz.
Elköszönt a társulattól és szakmai nyugdíjba vonult Bombicz Barbara, aki a balettiskolát igazgatja, és Demcsák Ottó, aki a hamarosan a tévében is látható Megadance tánctrénere.

Leköszönt mint polgármester Balogh József, aki mondandóját már győri polgárként intézte a táncosokhoz. „A városházi társulat négyévente tart társulati ülést. Akárhogy ítéli meg az eltelt négy év előadásait a választók közönsége, bármilyen társulati összetétele lesz a városházának, a Győri Baletthez való kötődése nem fog változni a városvezetésnek." A választások eredményétől függetlenül, látatlanul biztosította a társulatot, hogy a jó viszony megmarad. A polgármester kellemes szórakozást kívánt a Győri Balett társulatának a városházi előadáshoz, hiszen az első táncbemutatót (október 7.) megelőzi a városházi választási játék.

A Győri Balett évadnyitó társulati ülésén felköszöntötték a jubiláló társulati dolgozókat, Ströck Barbara, Müller Evin, Ábrahám Zoltán magántáncosokat, Regnerné Benke Erzsébet főkönyvelőt, Krokker András világosítót, Szűcs Ilona öltöztetőt, Sarkadi Nagy Olga masszőrt, Varga György színpadmestert és Molnár Ilona gazdasági igazgatót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár, a kétszeres apuka

Tovább olvasom